Čistý sporák jako z pořadu o vaření: I s těmi nejhoršími skvrnami si poradí směs s colou v hlavní roli

Fotografie: Depositphotos

Pod poklicí to srší a krásně bublá. Uniká pára a celý dům krásně voní. Příjemné vaření pokračuje, jenže jeho následky bývají někdy velmi drastické.

A co teprve tehdy, když se někde na chvíli zapomenete a kulinářské snahy vyústí v připálenou plotnu? Nebo rovnou celý sporák? A nejhorší jsou skvrny zanechané omáčkami, šťávou z masa nebo lepkavou mléčnou kaší. Buďte ale bez obav. Protože nejste zdaleka první, koho něco takového potkalo. Na tuto situaci existuje hned několik triků. Nemusíte přitom kupovat nic drahého v obchodě. Vystačíte si bohatě s tím, co už nejspíš stejně máte v kuchyni. Jak tedy na to a co udělat?

Ty nejhorší skvrny

Vroucí voda vás na sporáku může vylekat, ale není tím nejhorším. Mnohem hůře je na tom mléko, omáčky k masu nebo prskající olej. Hlavní je takové skvrny nenechat zaschnout. Odstraníte je i později, ale bude to mnohem náročnější. Krom toho vždycky riskujete poškrábání varné desky, čemuž se chcete vyhnout. Vynikajícím čističem je pasta z vody a jedlé sody, která dobře obrušuje, aniž by cokoli poškrábala. Ostatně o jedlé sodě se na Bydlíme Útulně nezmiňujeme prvně.

Vaříte-li doma rádi a často, věnujte pozornost také čistotě spotřebičů. Respektive v takto čistém prostředí s vařením začínejte. Chutě a vůně se totiž rády míchají. I když pak uděláte pokrm správně, stačí mít někde trochu špíny a na výsledku to bude znát. Jak potvrzuje i JímeTo, opět vám může pomoci jedlá soda. Na připáleniny ovšem fantasticky působí také trochu jiná verze nejslavnější limonády na světě. Ano, právě Coca-Cola vám v kuchyni ušetří mnoho námahy.

žena s lahví coly
Fotografie: Pixabay

Kouzlo kyseliny fosforečné

Dle Deccorie nalijte do poloviny sklenice colu, pak ji jemně promíchejte se sklenkou saponátu. Roztok rozetřete pomocí měkké houbičky na varnou desku. Jádrem triku je nechat působit kyselinu fosforečnou, na kterou je hnědý nápoj velmi bohatý. Za několik minut vám tak rozpustí i tu nejodolnější špínu. Není divu, že ji technici používají i proti rzi, jen v tom kovy nechají déle. Stačí tak mít po ruce láhev limonády.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]