
Hliníková fólie čili alobal může být velkým pomocníkem v každé domácnosti a stojí za to mít ji vždycky po ruce. Uplatní se v kuchyni, dílně, na zahradě.
Do alobalu je možné balit jídlo jak do ledničky či mrazáku, tak i před vložením do trouby. Tam v podstatě slouží jako poklička – uspíší přípravu jídla a zabrání jeho vysušení. Na druhé straně, když alobalem přikryjete v troubě vánočku, která příliš vykynula, zajistíte, že se seshora nespálí. A fólie sejmete, až bude potřeba, aby se pečivo vybarvilo.
Matná a lesklá strana
Někdo tohle řeší, jiný ne. Dohady o tom, zda by měl být alobal použitý lesklou stranou k potravinám či naopak, bývají někde na denním pořádku. Jaký je tedy rozdíl mezi matnou a lesklou stranou? Lepší bude se ptát, co ho vlastně způsobilo. K efektu rozdílných stran dochází při výrobě alufólie, píše web TimesFood. V konečné fázi výroby prochází produkt válcovacím strojem a jsou do něj vloženy dvě vrstvy hliníkové fólie najednou.
Jak na ně působí teplo a tah, hliník se ztenčuje a natahuje. Kdyby strojem procházely hliníkové pláty po jednom kuse, jednak by to nebylo ekonomické, jednak by mohly prasknout. A tak strany, které přijdou do kontaktu s ocelovými válci stroje, jsou lesklé, zatímco ty, které byly k sobě přitisknuty a zůstaly válcem nedotčeny, jsou matné.
Často opomínané místo v kuchyni je semeništěm plísní. Knoflíky u trouby vyčistí i bílý ocet
Jaký je mezi stranami rozdíl
Existují však experimentátoři, kteří začali zjišťovat, zda jsou mezi těmito dvěma stranami hliníkové fólie nějaké funkční rozdíly, jak zmiňuje web SoVkusom. Prováděli pokus s řepou, kterou následně pekli. Řepa, která byla obalena lesklou stranou, dosáhla teploty 101 °C. Zatímco druhá řepa, zabalená tak, že na ni doléhala matná strana, měla 99,6 °C.
Z toho vyplývá skutečnost, že chcete-li, abyste měli třeba maso dříve upečeno, uložte ho tak, aby matná strana směrovala do prostoru, zatímco ta lesklá bude jídlo krýt. Na druhou stranu je tento rozdíl tak nepatrný, že se tím asi není vůbec nutné zabývat. Ale záleží samozřejmě na vašem vlastním uvážení. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás rovněž sepsali, jak může alobal pomoci na zahradě, a to při ochraně a pěstování rostlin.
Napište komentář