S efektivním úklidem kuchyně pomůže jedlá soda, čpavek nebo mýdlo na praní

Kuchyň je často místem, kde se schází celá rodina. Důvod je jednoduchý – jídlo. Ale co potom? To je nutností úklid kuchyně. Pokud rádi vaříte, tak víte, že s vařením nesouvisí pouze radost z přípravy pokrmů a jejich konzumace, ale také spousta práce s následným úklidem.

Je zajímavé, že když dojde k okamžiku, kdy je třeba kuchyň uklidit a dát do pořádku, většina členů rodiny se z místnosti více či méně nápadně vytratí a my, ženy, zůstaneme na všechnu tu špínu a nepořádek samy. Dnes vám proto přinášíme několik praktických rad, které vám pomohou rychle a účinně vyčistit sporák. Existují sice různé speciální čisticí prostředky, ale proč zbytečně utrácet peníze, když jsou tu mnohem levnější a jednodušší způsoby.

Čistění pomocí jedlé sody

Jedním z velmi účinných způsobů je ten, který využívá skvělých čisticích vlastností jedlé sody. Stačí sporák posypat asi třiceti gramy jedlé sody a navlhčit trochou vody, přibližně sto padesáti mililitry. Vzniklou směs nechte několik minut působit a následně nečistoty jednoduše odstraňte pomocí houbičky. Výhodou jedlé sody je, že velmi jemně čistí smaltované i nerezové povrchy, nemusíte se tak obávat poškrábání.

Čistění pomocí čpavku

Čpavek je zásaditý roztok, který je známý pro své výborné čistící vlastnosti. Umožňuje bez nechtěných škrábanců odstranit napečené nečistoty nejen ze sporáku, ale také trouby či grilu. Pokud máte citlivější pokožku, doporučuje se použít při čistění rukavice, které vás před amoniakem ochrání. Při čistění se také vyplatí větrat, omezíte tak nepříjemný štiplavý zápach amoniaku. Jak na to? Stačí do dvaceti pěti mililitrů amoniaku namočit hadřík či houbičkou, kterým poté potřete špinavý povrch. Následně nechte roztok několik minut působit a poté vše setřete navlhčeným čistým hadříkem. Výsledkem budete mile překvapeni.

Čistění pomocí mýdla na praní

K čištění sporáku můžete využít i mýdlo na praní. Stačí ho nastrouhat na hrubém struhadle a nechat rozpustit v litru horké vody. Následně do směsi přidejte jedno nastrouhané jablko. Když směs mírně vychladne, naneste ji pomocí houbičky na sporák a nechte deset minut působit. Po deseti minutách stačí sporák otřít hadříkem navlhčeným v čisté vodě. Jablko se do této směsi přidává z praktického důvodu – kyselina jablečná je velmi účinná v boji s mastnotou.

Fotografie: pixabay