Správné skladování potravin je důležité, protože umožňuje prodloužit čerstvost a životnost potravin, a snižuje riziko plýtvání. Mnoho lidí však u skladování dělá chybu.
Skladování potravinářských výrobků není pouze jen o tom uložit je do ledničky ihned po nákupu. Správné skladování má své zákonitosti, které spousta lidí stále podceňuje. Díky správnému skladování udržíte jídlo déle čerstvé, snižuje možnost rozvoje škodlivých mikroorganismu a riziko plýtvání. Pokud nevíte, jak správně potraviny skladovat nebo hledáte řešení, jak prodloužit životnost potravin v lednici, podívejte se na několik chyb, které možná děláte.
Co byste měli vědět o skladování potravin
V první řadě byste měli pravidelně čistit interiér ledničky, a to nejen z hygienických důvodů. Je třeba uchovávat potraviny v čistotě a odstraňovat nečistoty, jako například kapky rozlitého mléka z lepenkové krabice, protože i to může být příčinou vzniku plísně a různých škodlivých bakterií. A to samé platí i o kapkách a nečistotách, které se mohou v lednici objevit. A také nezapomeňte občas vyčistit celý vnitřek společně se stěnami.
Měli byste si také zvyknout na udržování správné teploty uvnitř lednice. Obecně platí, že teplota v lednici by neměla být vyšší než 5 stupňů, a v mrazáku více než -15 stupňů. V opačném případě se mohou škodlivé bakterie a plísně rychle rozvinout, a potraviny se začnou rychleji kazit. Pokud si na toto nedáte pozor, může se stát, že zkonzumujte prošlé nebo zkažené jídlo, a to povede k žaludečním problémům nebo otravě jídlem.
Proč nenechávat některé potraviny na dveřích lednice?
Dveře lednice jsou velice specifické místo. Časté otevírání lednice způsobuje v tomto místě největší teplotní výkyvy, a je obtížné udržet optimální podmínky pro produkty, které vyžadují stálou nízkou teplotu. Jedním z takových produktů jsou vejce. Ačkoliv to může být překvapením, vejce by se neměla nechávat v místě s výskytem střídavých teplot, protože jsou velice citlivá, a jejich uchovávání na takovém místě snižuje jejich trvanlivost.
Dalším citlivým produktem je mléko, které by mělo mít své místo nejlépe v zadní části lednice. I když se to možná zdá nepraktické, mléko se ve správné teplotě udrží déle čerstvé. Nicméně některé potraviny na dveřích lze mít, ale je třeba zjistit, které potraviny nejsou tak náchylné na změny teplot a rychle se nekazí. Můžete tam umístit například kečup, rajčatový protlak, hořčici, marmeládu nebo džusy v kartonech.
Zdroj: Porady Interia