Sporák bude opět téměř jako nový díky domácí čistící směsi

Vaříte-li denně a používáte-li k tomu sporák nebo troubu, zaručeně se potýkáte s opotřebením a mastnotou. Většinou čištění zabere hodně času, úsilí a musíte si koupit speciální čistidla, která nejsou ani levná. Mastné usazeniny jsou problém pro každou hospodyňku. Existuje ale způsob, jak se jich zbavit za pouhých 15 minut a bez šíleného úsilí.

Budete potřebovat jen 3 věci:

  • 3 polévkové lžíce jedlé sody,
  • ½ čajové lžičky běžného pracího prášku,
  • 1 polévkovou lžíci lepidla na sklo.

Přísady stačí všechny nalít do sklenice a pořádně promíchat. Na sporák poté naneste jen tenkou vrstvu a po 10 až 15 minutách ho omyjte čistou vodou. Zbývající směs můžete uzavřít ve sklenici a schovat si ji na příští čistění. Z toho důvodu je tato směs nejen velmi účinná, ale také úžasně levná.

Čištění nerezové oceli

Na nerezovou ocel použijte směs mýdla a jedlé sody, kterou odstraníte i ty nejzažranější skvrny. Stačí, když smícháte trochu tekutého mýdla s jedlou sodou a nenesete na povrch z nerezové oceli. Směs nechte působit zhruba půl hodiny a poté vše otřete navlhčeným hadříkem. Nemusíte se s ničím složitě drhnout a ztrácet drahocenný čas.

Čištění smaltovaných a skleněných povrchů

Nejdříve povrch otřete směsí jedlé sody s vodou. Poté ho omyjte amoniakem. Nezapomeňte pracovat s rukavicemi a otevřeným oknem, protože se jedná o silný chemický prostředek. Jednu čajovou lžičku čpavku rozpusťte v jednom litru vody. Stejný postup můžete využít také na vnitřek trouby. Ten je k mastnotě ještě náchylnější, než samotný sporák.

Zbavte troubu také nepříjemných pachů. Stačí, když do trouby stříknete trochu octu, necháte ho půl hodiny působit a poté ho setřete vlhkou houbičkou na nádobí a čisticím prostředkem. Můžete použít běžný prostředek na nádobí, který naopak stáhne mnoha lidem nepříjemnou vůni octa. Po tomto čištění bude váš domov opět vonět a sporák i trouba budou vypadat jako nové.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]