Správně načasovaným řezáním malin můžete pozitivně ovlivnit růst a zdraví tohoto ovocného keře. Prořežte maliny včas a vychutnejte si v létě bohatou a sladkou úrodu.
Při pěstování malin je jejich včasné prořezávání jednou z nejdůležitější aktivit, kterou byste rozhodně neměli podceňovat ani vynechávat. Správným ořezáním malinového keře zlepšíte cirkulaci vzduchu mezi jednotlivými větvemi a díky vzniklému místu se vám budou maliny mnohem lépe sbírat. Věnujte pozornost způsobu i vhodné době pro řezání malin a zlepšete zdraví i stav svého ovocného keře.
Proč byste neměli vynechávat řezání malin
Díky jednoduchému prořezání starých větví můžete snadno omladit celý ovocný keř. Tím, že odstraníte staré větve, vznikne spousta prostoru pro růst nových a silných větví. Mezi jednotlivé větve se navíc dostane mnohem více vzduchu a slunečních paprsků, které ovlivňují zdravý a silný růst keře. Pravidelným ořezáváním starých větví navíc snižujete riziko vzniku chorob, jež mohou celý keř zahubit.
Kdy je vhodná doba pro řezání malin
Nejlepší doba k prořezávání malin je hned zpočátku jara. Ideálně si tuto činnost načasujte na začátek vegetačního období. Prořezání starých větví byste měli provést nejpozději do poloviny května, aby měla rostlina ještě dostatek sil na růst a vývoj nových mladých větví. Pokud budete s prořezáváním příliš dlouho otálet, rostlině nezbyde dostatek síly na nové výhonky, a v sezóně tak vaše úroda bude mnohem menší.
Jak maliny správně prořezat
Při jarním řezu malin byste se měli zbavit všech starých, poškozených a odumřelých větví a výhonků. Na keři byste měli nechat 5–7 nejsilnějších a nejzdravějších výhonků, které byste ale měli zkrátit přibližně o čtvrtinu jejich délky. Boční výhonky malin zkraťte ve výšce 10–15 cm nad zemí. V době růstu se tak keř mnohem více rozvětví a větve mnohem lépe a rychleji porostou.
Jak maliny šetrně prořezat
Abyste keř malin nijak nepoškodili, použijte k jeho prořezávání ostré zahradnické nůžky. Takto budete mít práci snadno a rychle hotovou. Tupým nástrojem větev neustřihnete rovnoměrně, naopak může dojít k jejímu rozdrcení, což může ve výsledku způsobit odumření celého výhonku. Než s prořezáváním začnete, nůžky nejprve vydezinfikujte, abyste zabránili šíření bakterií a plísní.
Zdroj: PoradyInteria