Staňte se zahradníky a vypěstuje si krásnou rostlinu z manga

Mango je velmi chutné a zdravé exotické ovoce. Mimo to, že si na něm pochutnáte, můžete jeho pecku využít k tomu, že si doma vypěstujete rostlinku. Tak jako lze vypěstovat jádro z manga, lze vypěstovat i avokádo či ananas.

Není to sice těžké, ale ne vždy se to podaří, ovšem za pokus nic nedáte. To, jestli jádro vyklíčí, záleží na tom, zda mango neprochladlo. Zkrátka neprošlo-li ovoce velkým chladem, což je při exportování a skladování docela pravděpodobné. Dalším nebezpečím je pak plíseň. Když se vám však podaří mango vypěstovat, stane se chloubou vašeho obýváku nebo zahrádky. V případě zahrádky je lépe pěstovat mangovník v květináči – přeci jen jde o tropickou rostlinu, která by naší zimu nemusela přečkat bez úhony.

Jak na to?

  • Potřebovat budete zralý plod manga, hlínu (ideálně kokosový substrát) a květináč.
  • Jádro nejdříve opatrně vyjměte z tvrdého obalu pecky, ale opravdu opatrně, aby se jádro neporušilo. Zdravé jádro poznáte tak, že bude svěží a snědé. Pokud mango prošlo chladem, bude jádro svraštělé a zašedlé – pak by vaše snaha o pěstování manga byla marná. V takovém případě se jedná o nepoužitelné jádro.
  • Jestliže je však jadérko snědé a svěží, můžete jej vložit do předem připraveného květináče se substrátem. Vkládá se výhonkem dolů, ale nedávejte jádro příliš hluboko. Umístěno by mělo být v horní třetině květináče, protože kořeny bývají dost dlouhé.
  • Zálivka by měla být tak akurátní. Aby jadérko neusýchalo, ale ani nezačalo hnít/plesnivět. Rostlinka vyraší během dvou až čtyřech týdnů.

Co má mango rádo?

Mango miluje světlo a teplo. Během celého roku potřebuje dostatek světla a především v letních měsících se rádo sluní. Na teplotu je dost náročné. V době vegetace je ideální teplota kolem 25 až 28 stupňů, v zimním období pak kolem 17 až 25 stupňů. Starší rostlinky vydrží pokles teploty na 2 stupně, ale musí jít o starší a zdravou rostlinu. Mladou rostlinku takovým šokům však nevystavujete a už vůbec ne v době květu.

Obrázek: pixabay.com