Kdo zapomíná na tento důležitý krok při zavařování ovoce a zeleniny, ten dělá obrovskou chybu

Fotografie: Shisma / Creative Commons / Attribution 4.0

Sterilizovat sklenice před zavařováním je nutné pro zahubení choroboplodných zárodků. Jinak by kvalita zavařeniny i trvanlivost přišly vniveč.

Sterilní sklo je možná tím nejdůležitějším krokem z celého procesu zavařování. Pokud by na sklenicích zůstaly bakterie a další nežádoucí mikroorganismy, je dost možné, že by vaše kompoty, sterilovaná zelenina, marmelády nebo zavařené maso či hotové pokrmy nevydržely ani týden a začaly by se kazit.

Zbavte se bakterií na sklenicích

Sterilování sklenic je důležité proto, aby byla zaručena zdravotní nezávadnost a současně trvanlivost vašeho produktu. Pokud budete zavařovat velké množství plodů či jiných potravin, možná sklenice a víčka naskládáte do myčky a pustíte mycí program s vařící vodou. Máte-li sklenic jen pár, můžete využít mikrovlnnou troubu. Před tímto krokem je však nezbytné, abyste sklenice pořádně vymyli, aby na nich neulpěly žádné zbytky dřívějšího obsahu.

Pak do každé nalijte trochu vody. Mikrovlnku zapněte na maximální výkon po dobu dvou minut. Voda se ve sklenicích začne vařit a vytvářet páru, tak se všechny mikroorganismy zahubí. Buďte opatrní při vyjmutí sklenic, budou totiž hodně horké, radí web UkrMedia. Sterilizování sklenic v mikrovlnné troubě má hned tři výhody:

  • trvá to velmi krátce, a i kdybyste museli vkládat několik dávek, tak každá z nich bude v mikrovlnné troubě pouhé dvě minuty;
  • ušetříte elektrickou energii;
  • nemusíte vytahovat objemné hrnce a čekat, až velké množství vody v nich začne vařit.

Časté chyby mohou pokazit celý proces zavařování. Je třeba kontrolovat dřevěné nástroje i stav plodů

Sterilizujte i víčka

Kromě naprosté čistoty skla musíte zajistit i dokonale čistá víčka. Ta naopak můžete vyvařit v hrnci s vodou nebo je dát na síto či cedník nad páru, záleží na množství víček. A neopomeňte je předem také dobře umýt jarem a opláchnout. Kdo nemá myčku ani mikrovlnku, může sklo sterilizovat v troubě. Čisté sklenice naskládejte na plech dnem dolů a troubu zapněte asi na 130 °C a nechte hřát po dobu 30 minut. Víčka do trouby nedávejte, horkem by se poškodila těsnící guma a možná i samotný plech, píše web GreatBritishChefs.

Sklenice před vložením ovoce řádně sterilizujte
Fotografie: Pixabay

Čisté sklenice naplňte obsahem, který máte v úmyslu zavařovat, co nejdříve. Jinak se může stát, že sklo nebo víčka budou opětovně kontaminována. Dbejte také na čistotu podložky, na niž budete sterilní sklo a víčka odkládat. Na BydlímeÚtulně jsme vás také informovali o tom, jak byste měli uskladnit ovoce a zeleninu, které zavařovat nebudete.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*