Jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby zůstaly, co nejdéle čerstvé

Fotografie: Shutterstock

Skladování ovoce a zeleniny vůbec nepatří k jednoduchým úkolům. Některé druhy se mají skladovat při pokojoví teplotě, jiné v lednici a další lze zmrazit. Kdo se v tom má ale vyznat.

Věděli jste, že při správném skladování ovoce a zeleniny, můžete dokonce prodloužit jejich životnost? Když ovoce a zelenina vydrží delší dobu čerstvé a chutné, určitě to udělá radost všem v domácnosti. Už žádné zvrásnělé a plesnivé ovoce. Stačí jen vědět, jak správně ovoce a zeleninu uskladnit, aby dlouho vydržela.

Fotografie: Freepik

Do lednice uložte jen zralé a těkavé

Do lednice by měly přijít pouze plně uzrálé druhy ovoce a zeleniny. Vše, co je plně zralé, umístěte do šuplíku lednice. To patří i pro ovoce, které se říká, že je nejlepší skladovat na studené dlažbě. I meruňky, broskve, jahody, borůvky, jablka, hrušky a švestky patří do lednice, ale pouze v případě, že jsou opravdu zralé. Zelenině je také dobře v lednici v šuplíku pro čerstvé potraviny. Jen je nezapomeňte vyndat z původního obalu. Saláty, okurku a další potraviny vyndejte z igelitu a umístěte je do lednice jen tak. Stejně tak neskladujte ovoce a zeleninu v mikrotenových sáčkách.

Co nechat raději při pokojové teplotě

Rozhodně bylinky! Bylinky jsou tím, co do lednice opravdu nepatří. Pokud máte nařezané bylinky, raději je umístěte do skleničky s vodou a nechte je na stole. Jen tak se vám podaří udržet bylinky delší dobu čerstvé. Vy je tak budete mít do pokrmů jako z vlastní zahrádky.

Bylinky ale nejsou tím jediným, co do lednice nepatří. Vyhnout byste se měli také skladování šťavnaté zeleniny v lednici. Ta ztratí chuť a bude nijaká. Proto nehte raději rajčata, okurky, cuketu či lilek s dýní v chladnější místnosti.

Fotografie: Freepik

Lednice neslouží pro všechnu zeleninu

Může se zdát, že do lednice patří až na pár výjimek všechno. U ovoce můžeme říct, že ano. U zeleniny už to ale není tak jednoduché. Existuje zelenina, která by v lednici neměla být skladována, protože v ní začíná hnít. Jedná se zejména o brambory, česnek a cibuli. Právě tyto druhy zeleniny by měli být raději skladovány někde v chladné a tmavé místnosti. Ideální je samozřejmě sklep, pokud jej nemáte, můžete využít třeba komoru, dlaždice v koupelně a jiné místnosti.

Možnost zmrazit

Zmražení je samozřejmě ten nejúčinnější způsob, jakým lze prodloužit trvanlivost. To platí u všech produktů. Je to skvělý způsob, jakým si můžete uchovat vitaminy na zimu. Před zmražením ovoce i zeleninu důkladně omyjte, usušte a teprve perfektně suché a čisté vkládejte do mrazáku. Takto nachystané a upravené ovoce pak s chutí vyndáte třeba v zimě. Velmi se to hodí pro uchovávání přebytků ze zahrady. Nejlepší způsob, jak ovoce a zeleninu zamrazit je umístit ho do uzavíratelného sáčku nebo krabičky. Zeleninu můžete mrazit úplně všechnu, ovoce je pro mražení méně vhodné, ale lze zmrazit i to. Nejlépe zmrazíte bobulovité ovoce, ale je možné mrazit také švestky a třešně.

Zdroj. EatThis