Zná to jistě každá hospodyňka – koupíte si nové hrnce a už po pár použitích jsou zčernalé a je na nich usazená zašlá špína. Je to bohužel nevyhnutelný proces. Ale neznamená to, že se s tím musíte smířit. Prozradíme vám dnes jeden trik, který vrátí vašim hrncům lesk, jako kdyby byly úplně nové. Jak na to? Je to jednodušší, než si myslíte.
Snadné čištění
Budete potřebovat pouhé dvě ingredience:
- 2-3 lžíce peroxidu vodíku
- 2-3 lžíce jedlé sody
Obojí dejte do misky a dobře rozmíchejte. Vznikne vám pasta hustší konzistence. Pokud vám připadne, že je směs až moc řídká, můžete přidat trochu sody. Ideální konzistence je taková, aby směs dobře držela i na stěnách hrnce.
Druhým krokem je nanesení směsi na hrnce nebo pánve, které chcete vyčistit. Můžete to udělat pomocí houbičky nebo malého kartáčku. Směs rozetřete po zašlých místech a nechte krátce působit.
Nyní si na pomoc vezměte houbičku nebo hadřík a jemně místa vyčistěte. Uvidíte, že špína půjde sama dolů a ani nemusíte nijak tlačit. Nepoškrábete tedy citlivý povrch některých hrnců nebo pánví, což je jistě skvělé. Za pár minut máte hotovo a po špíně není ani památky.
Další tipy?
Předchozí tip se hodí zejména na nerezové hrnce. Na jiné povrchy můžete s úspěchem použít i další osvědčené triky. Pomoci vám může třeba obyčejný ocet. Je perfektní na usazený vodní kámen, skvěle funguje i proti připáleninám nebo zašlé špíně.
Jak na to? Je to velmi snadné – stačí nechat v hrnci vařit ocet s vodou. Připálené zbytky se sami oddělí od povrchu. Pokud jsou nečistoty zvenku, postačí ponořit hrnec do horké vody s octem, která bude mít podobný účinek.
Šetrně na teflon
Asi víte, že s teflonovou pánví je potřeba zacházet obzvlášť šetrně. Na její čištění se ale skvěle hodí třeba kola. Můžete ji využít podobně jako každý jiný čisticí prostředek, ale vyhnete se riziku poškození citlivého povrchu.