Citron může při vaření pomoct i tam, kde to nečekáte. Hodit se bude nejen při vaření vajec

Fotografie: Depositphotos

Vařená vejce patří mezi oblíbené a vydatné druhy snídaně, stejně tak jsou složkou pomazánek a dalších pokrmů. Nejen s jejich vařením ovšem pomůže právě citron.

Citrony jsou v kuchyni skvělými pomocníky, a to nejen v jedné rovině. Jejich šťáva je součástí mnoha účinných receptů na čištění nebo odmaštění. Stejně tak dokáže zahnat mnoho hmyzu a vůbec jde o prospěšnou tekutinu. Další její role přichází během vaření, ovšem ne coby zdroj chuti. Pomůže vám i tehdy, když vaříte něco, co se ve vroucí vodě chová rizikově. Například vejce, maso nebo rýže. Jak to tedy funguje?

Citron a vejce

Během varu se může snadno stát, že vejce popraská. Můžete přidat do vody sůl nebo vejce propíchnout, někdy však ani to nepomůže. Potřete vejce citronovou šťávou a veškerým prasklinám je konec, čekají vás jen perfektně uvařená vejce. Trik navíc usnadňuje následné loupání. Stejného efektu dosáhnete prostým přidáním šťávy do vody nebo vložením několika plátků citronu. Vodu pak nevylévejte, živiny z citronu využijí květiny.

Už žádná lepící se rýže

Kromě udržení celistvých skořápek vajec udrží citronová šťáva naopak od sebe zrnka rýže během vaření. Opět stačí přidat trochu citronu do vroucí vody a zrnka budou vždy oddělená. Ještě získáte přidanou hodnotu v podobě její krásně bílé barvy, na talíři tak ohromí každého strávníka hned dvakrát. Mějte toto na paměti tehdy, pokud naopak hrudky chcete, například v čínské kuchyni je to poměrně žádoucí.

Fotografie: Pixabay

Krásně křehké maso

Trocha šťávy z citronu dokáže nádherně zjemnit upravované maso, obsažená kyselina totiž rozkládá bílkoviny. Nebude pak problém ho nakrájet, mělo by se totiž prakticky rozpadat.

Zachování křupavosti salátu

Vyhazujete vždycky několik listů salátu, protože jsou již povadlé a nedají se na nic použít? Namočte je do vody s trochou citronové šťávy. Ideální poměr je půlka šálku do misky se studenou vodou. Následně salát takto uložte asi na hodinu do lednice. Uvidíte, že bude jako znovuzrozený.

Zjemnění hnědého cukru

Citronová šťáva není jediná část tohoto ovoce, která má mnoho efektů. Pokud dáte trochu citronové kůry do dózy s hnědým cukrem, pak vám toto sladidlo nikdy nevytvoří hrudky.

Celkové zvýraznění chuti

Citron dovede udělat delikatesu prakticky z jakéhokoli pokrmu. Zvýrazní smetanové pokrmy, dodá šmrnc mořským plodům a další druhy harmonizuje. V některých případech ho lze použít i jako náhradu několika špetek soli.

Prevence zhnědnutí ovoce

Tohle se týká hlavně avokáda, banánu, jablek i již oloupaných brambor. S trochou citronu si uchovají krásný vzhled i barvu a nebudou hnědnout. Mějte to na paměti, až budete chtít v létě udělat krásnou ovocnou mísu.

Zdroj: Goodhousekeeping