Nesnášíte úklid kuchyně, jelikož je náročný, zdlouhavý a často neefektivní? Ukážeme vám pár triků, se kterými to bude podstatně jednodušší. Nejenom, že vše zvládnete v kratším čase, ale také bude vaše kuchyně dokonale čistá a bez bakterií. A to vše s jistotou, že nepoužijete chemii, ale jenom přírodní věci.
Používejte citron
Na běžný úklid kuchyně je vhodné používat citron, kombinovaný s jedlou sodou. Z ní a z citronové šťávy vytvořte čisticí pastu, kterou následně drhněte kuchyňskou linku, dřez, obklad za kuchyňskou deskou a další pracovní i odkládací místa. Potom otřete mokrým hadříkem a vše bude dokonale čisté a také bez bakterií.
Zkuste také ocet
I když zapáchá, na čištění kuchyně je skvělým pomocníkem. Dokáže nejenom zahubit mnoho bakterií, ale i eliminovat vodní kámen. Můžete ho odstranit z konvice, kávovaru, ale i z vašeho dřezu. Ředěný ocet je také skvělým univerzálním čističem pracovní plochy. Neředěný se dá nalít i do odpadu pro uvolnění a odstranění zápachu.
Stačit může i horká voda
Pokud máte doma parní čistič, použijte ten, jelikož i horká voda je cestou, jak se zbavit jak skvrn, tak i bakterií. Pokud ne, používejte vařící vodu. Jenom pozor ať se nespálíte. Dokáže rozpustit usazený tuk, zahubit bakterie i povolit odolnou špínu. Také ji můžete pravidelně lít do odpadu, čímž ho průběžně uvolňujete a odstraňujete zápach.
Hit je jedlá soda
A to nejenom v kombinaci s citronem, jak jsme uvedli výše. Jedlá soda se může použít i samotná, na čištění odpadu. Pokud neodtéká, nasypte do něho celý šálek jedlé sody, přidejte velmi málo vařící vody a nechte působit. Potom propláchněte proudem vody a vše by mělo být opět v dokonalém pořádku.
Myslete na prevenci
Úklid kuchyně si zjednodušíte také tím, že budete myslet na prevenci. Do odpadu by neměl patřit tuk ani kusy jídla. To vede k rychlému ucpávání. Také se snažte uklízet průběžně. Jakoukoliv nečistotu odstraňte hned za čerstva. Trvá to vteřinu a ne minutu, když potom zaschne.