Usnadněte si domácí práce díky běžně používané surovině v kuchyni

Fotografie: Freepik

Pro voňavý a krásný domov často vybíráme drahé chemické přípravky a na sůl zapomínáme. Ty v mnoha případech sice dobře fungují, ale zabírají spoustu místa a bývají plné chemikálií nebezpečných jak pro lidské zdraví, tak i pro životní prostředí. Existují přitom způsoby, jak si poradit s nepříjemnými skvrnami a dalšími nedostatky s pomocí surovin, které má doma naprosto každý.

Následující tipy jsou všechny inspirovány běžnou kuchyňskou solí. Ta je zároveň nenahraditelnou ingrediencí při vaření, kdy by vždy mělo jít o sůl obohacenou o jód, aby bylo možné splnit jeho každodenní dávku ve stravě.

Oživení barev

S pomocí soli můžete zvýraznit barvy. Toho využijete v celé řadě situací. Ve všech případech se očišťovaný materiál buď solí posype a nechá působit, nebo rovnou očišťuje solným roztokem. Barvy oživíte solí hlavně v těchto případech:

  • Navrácení barev zašlému koberci posypáním solí a ponecháním ideálně přes noc
  • Ochrana barevných předmětů před vyblednutím díky otření solným roztokem
  • Oživení bílé barvy krajkových záclon

Odstranění skvrn

Další oblastí, ve které sůl znamená skutečnou pomoc, je odstraňování nejrůznějších skvrn. V praxi tak zvládnete vyčistit například fleky na manžetě. K tomu budete potřebovat namočit houbičku do roztoku čpavku s trochou soli.

Když omyjete okna nebo zrcadla ve vodě s trochou rozpuštěné soli, získáte krásně vyleštěný efekt a zvládnete odstranit i výraznější šmouhy. Čisticí efekt je natolik dobrý, že se budete divit, proč jste dříve používali drahé a chemické přípravky na čištění, když řešení je takto jednoduché.

Sůl jako pomoc proti zápachu

Překrýt silné aroma některých potravin a eliminovat nežádoucí zápach například v kuchyni zvládnete s pomocí soli. Ta se skvěle uplatní například také v koupelně. Zde umístěte misku se solí, která se postará o pochytání případného zatuchlého zápachu. Pokud krájíte ryby, cibuli nebo česnek bývá složité zbavit se těchto vůní z rukou. Před umytím si ruce otřete solí a po zápachu nebude ani stopy.

Fotografie: Pixabay

Pomocná síla soli se hodí také ve chvíli, kdy lehce připálíte mléko. Přidáním několika zrnek totiž snížíte hořkost i typický pach. Podobná situace nastává také u nádobí, kde se pach může nepříjemně držet. V takovém případě nahřejte sůl a nechte ji působit na talířích, hrncích a pánvích.

S těmito problémy sůl také pomůže

Kromě výše uvedených situací dokáže sůl pomoci také při broušení nožů. Stačí čepel na chvíli ponořit do roztoku se solí. Když k nakrájené cibuli přidáte sůl, můžete prodloužit dobu pro její skladování. V rámci prvního použití nově koupené pánve nasypte na spodní část trochu soli a nechte zahřát na sporáku. Špetkou soli také urychlíte proces vaření pokrmů v páře. Jejím přidáním do vody totiž mírně zvýšíte bod varu, takže přípravu o něco urychlíte.