Při smažení ryby o Vánocích je třeba předcházet zápachu. Pomůže i čerstvé maso a řepkový olej

Fotografie: Depositphotos

Přemýšleli jste někdy, jak správně usmažit rybu? Na první pohled jednoduchý úkon může vyžadovat několik důležitých kroků.

Blíží se Vánoce, tedy svátky, při nichž z většiny domácností voní mnohé dobroty. Mezi tradičně připravovaná sváteční jídla patří bramborový salát, k němuž se v našich končinách nejčastěji podává kapr v trojobalu. Někteří strávníci jej ale odmítají kvůli výraznému rybímu pachu. Jak tedy dosáhnout toho, aby ryba vůbec cítit nebyla?

Typický rybí zápach

Typický rybí zápach vzniká v důsledku působení bakterií a chemických reakcí, k nimž dochází po usmrcení. Jak uvádí web LiveScience, aroma by mělo být pouze lehké, jestliže už je ryba cítit silněji, jde obvykle o známku toho, že již ryba není čerstvá a začíná se pomalu kazit. Jak známo, rybí maso je velice zdravé, proto je důležité se ho naučit připravovat tak, aby bylo lahodné a strávníky neodrazovalo. Naštěstí existuje spousta užitečných rad, díky nimž si ryby vychutnáte nevysušené a bez zápachu.

Tipy na přípravu rybího masa

Aby byla ryba správně připravená, je vhodné se držet několika klíčových tipů, jak radí web Smakosze:

Vánoční kaktus je třeba povzbudit domácím hnojivem. Prospěje mu i droždí a banánové slupky

  • Použijte kvalitní tuk na smažení, například řepkový olej. Ten vydrží vysoké teploty, aniž by ovlivnil chuť.
  • Rybu, která byla očištěna od šupin a ploutví, nebo rozmrazenou a osušenou, klaďte na pánev až tehdy, když je olej dostatečně rozehřátý. Tím zabráníte přilepení a usnadníte otáčení.
  • Smažení by mělo trvat maximálně 10 minut — přibližně 5 minut z každé strany.
  • Před smažením namočte rybu na chvíli do mléka nebo ji pokapejte citronovou šťávou. Tato jednoduchá příprava odstraní nepříjemný rybí zápach a pomůže udržet maso křehké.
Smažená ryba
Fotografie: Freepik

Jak na rybu v trojobalu

  • Chcete-li, aby obal zůstal pevně na rybě, je důležité maso před obalováním dobře osušit.
  • Známým trikem je nejprve rybu obalit v mouce, která absorbuje přebytečnou vlhkost.
  • Koření můžete přidat do strouhanky nebo rybu jemně posypat před obalováním.
  • Chcete-li rybu solit, udělejte to až těsně před trojobalem. Sůl by jinak způsobila uvolnění vlhkosti, což by vedlo k odpadávání obalu.
  • Trojobal zajistí, že maso bude mít lahodný, křupavý povrch a zajímavou chuť.
  • Správně připravená smažená ryba si získá každého strávníka.

A aby byla štědrovečerní hostina dokonalá, na BydlímeÚtulně jsme již radili, jak postupovat, abyste měli dokonalý bramborový salát.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*