Včelí med je velmi ceněný pro své blahodárné vlastnosti a chuť. Za pravý med si každý rád připlatí, ale jak poznat, že se o takový med jedná?
Podle barvy se to moc poznat nedá. Medy luční a lesní se od sebe barevně liší výrazně, a dokonce ani luční medy nemají stejný barevný odstín. A přitom med je jednou z potravin, které bývají nejčastěji padělány. Proto je důležité naučit se je rozpoznat, doporučuje web Glavred.
Pravý včelí med
Rozlišení pravého medu od falešného není úplně snadné, ale existují určité metody, které vám mohou pomoci. Pravý med by měl být bez přidaných látek a v Evropské unii musí splňovat přísné normy pro označování. Můžete si všimnout, že pravý med má specifickou vůni a chuť. Ta se však může lišit podle druhu rostlin, z nichž byl nektar získán. Pravý med by měl být čirý a jeho textura má být kompaktní. Když med natočíte na dřívko, měl by vytvořit souvislou táhlou nitku. Falešný med bude kapat.
Dalším testem pravosti medu je kapání medu na papír – pravý med by měl zůstat neporušený, zatímco ředěný med se rozlévá a zanechává mokré stopy. Další zkouška spočívá v tom, že ponoříte do medu chléb. Až ho vyjmete a asi 20 minut počkáte, chléb s pravým medem ztvrdne, zatímco falešný med zůstane měkký.
Čerstvost vajec lze rozpoznat pomocí snadného testu díky sklenici s vodou v hlavní roli
Test se sklenkou vody doporučuje web NatureWord: nechte pomalu vykapat do sklenice vody lžíci medu. Pokud se rozpustí, jedná se o upravovaný med. Jestliže zůstane usazený na dně, jde o pravý med. Když pak vodu zamícháte, rozpustí se i ten pravý. A na BydlímeÚtulně jsme napsali i o tom, co je bílá pěna na povrchu medu a o čem může vypovídat.
Co můžete vyčíst z etikety
Tyto testy můžete provádět až doma. Med je však zapotřebí prověřit už při nákupu. Všímejte si, co je napsáno na etiketách. Zejména se vyhněte produktům, které jsou označené jako směs medů nebo medový výrobek. Tam se skutečně nejedná o čistý med. Kdo může, měl by med kupovat přímo u důvěryhodného včelaře, který používá udržitelné metody sběru i zpracování. Budete tak mít med z ověřených zdrojů a vyhnete se náhražkám, které se často objevují v supermarketech.
Med je přírodní produkt, který se používá v gastronomii, medicíně i kosmetologii. Obsahuje totiž řadu látek, které jsou prospěšné pro lidský organismus. Nutriční složení medu se může lišit v závislosti na jeho typu a geografickém původu. Nedejte se však zmást tím, že med obsahuje jen přírodní jednoduché cukry, a tudíž že by mohl být vhodný pro dietu. Je sice zdravější alternativou bílého cukru, nicméně med obsahuje přibližně 20 % vody a 80 % různých cukrů: fruktózu, glukózu a trochu sacharózy.
Napište komentář