Kdo vylévá po vaření vajec do dřezu, dělá největší kuchařskou chybu. Její další využití zaskočí i zkušené hospodyně

Fotografie: Depositphotos

Vejce jsou důležitým zdrojem proteinů, minerálů i vitamínu D. Jde o složky, které potřebujeme k řádné péči o naše tělo a celkové zdraví. Stejně tak je obsahuje i voda, v níž se vejce vařila.

Právě tuto tekutinu, která obvykle uniká pozornosti, je potřeba trochu vyzdvihnout. Nejrozšířenější zvyk je totiž ji po uvaření vajec normálně vylít do dřezu. Existuje však několik důvodů, proč je z ní i další užitek, a je třeba od tohoto automatismu upustit. Měli byste totiž vědět, že voda, v níž se vařila vejce, má překvapivé vlastnosti. Nepochybně z nich budete těžit, pokud máte zahradu. Nota bene tehdy, když pěstujete nějakou zeleninu.

Další neuvěřitelně efektivní hnojivo

Na hnojení se dá použít spousta zdánlivě odpadního materiálu. Třeba čajová sedlina nebo slupky od banánů. Nicméně i vaječné skořápky jsou plné živin, které květiny rozhodně ocení. Voda od vajec je tak perfektním živným roztokem, jenž by v kuchyňském odpadu končit neměl. Ovšem pozor – pokud budete chtít vodu z vaření vajec takto využít, nepřidávejte do ní sůl. Tu totiž rostliny nemají rády a váš bohulibý úmysl by napáchal mnohem více škody.

Fotografie: Pixabay

Jediné, co je vlastně potřeba udělat, je postříkat rostliny trochou odstáté vody z vaření vajec. Až budete tedy příště nechávat vejce na sporáku, vzpomeňte si na tuto skutečnost a řiďte se podle ní. Vaše zahrada vám poděkuje. A nejde jen o vejce. Voda při vaření vždycky nasává látky obsažené v konkrétní potravině. Pokud tedy některé recepty radí použití například slupek od brambor, voda z jejich vaření se dá použít také více způsoby.

Čisticí prostředek a hnojivo přímo z vody

Tentokrát to nebude jen o hnojení, ale také o čištění. Škrob z brambor se velmi hodí na odstraňování skvrn a rozpouštění usazené mastnoty. Stejně tak se s touto vodou dá uvolnit ucpaný odpad a pomáhá krásně vyleštit veškeré dlaždice. A ano, s vodou z vajec sdílí hnojivé vlastnosti. Z brambor má tato voda hodně živin jako fosfor, železo a hořčík. To jsou důležité prvky pro růst prakticky veškeré flóry, kterou můžete na zahradě najít.

Voda z vaření brambor pomůže vaší zahradě hlavně tehdy, když je venku zima a rostlinám chybí energie. Tato zálivka jim dá pořádnou vzpruhu. Za zmínku také stojí, že jde o přirozeného hubitele plevele. Dejte ji proto do rozprašovače a plevel postříkejte tehdy, když je voda ještě trochu teplá. Obsažený škrob totiž plevelu ucpe póry, a rostlina tak nebude moci dýchat. Na druhé straně rozmanitost rostlin udržuje naživu včely. Včetně plevele.

Když vaříte těstoviny

Ani u těstovin není od věci si vodu z vaření nechat na další použití. Díky obsahu škrobu se totiž výborně hodí jako spojnice do dalších omáček. Výborná je také na namáčení luštěnin a jejich následné změkčení. A květiny s ní můžete zalít také, stejně tak se v ní dá dobře umýt nádobí. V zásadě myslete na to, že cokoli vaříte ve vodě, se nějak odrazí v ní samotné. Proto se ostatně dělají odvary z bylin – jde tedy o něco odvařeného.

Fotografie: Pxhere

Nevyhnutelným pozitivním efektem všech těchto postupů je ušetření za drahá průmyslová hnojiva nebo čističe. V neposlední řadě pak ekologická stopa. Příroda poskytuje jednoduchá řešení prakticky na každý problém, proto je škoda je nevyužít. Přitom stačí jen opravdu málo, trocha naší vlastní pozornosti. Ale jakmile tyto možnosti jednou objevíte, nejspíš si na ně velmi rychle zvyknete.

Zdroj: Recettesplat

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]