
Rýže je oblíbenou přílohou díky snadné přípravě i skvělé chuti. Pokud jde o styl vaření, zvolte ho podle toho, jestli preferujete rýži sypkou, nebo lepivou.
Může se zdát, že uvařit rýži je zcela jednoduché. Přesto se někteří z vás mohou dopouštět různých chyb a pak si na rýži vlastně ani pořádně nepochutnají. Jak má vypadat rýže, která je připravena jako příloha k masu či omáčce? Má být nadýchaná, sypká, nerozvařená, ale přitom měkká. Je jasné, že v mnoha domácnostech se už dávno používá rýžovar, ale i bez něj dokážete uvařit rýži, jak se patří.
Kterých chyb se můžete dopustit
- Nedovařená rýže – když použijete malé množství vody nebo necháte sporák na příliš vysokou teplotu, rýže bude tvrdá. Voda se rychle vyvaří a rýže se na dně začne připalovat. Proto vařte rýži přikrytou pokličkou, voda se nebude tak rychle odpařovat, radí web SoVkusom.
- Slepená rýže – chutná sice stejně jako rýže sypká, ale je na talíři poměrně nevzhledná. Abyste slepování zabránili, zamíchejte rýži v hrnci pouze jednou, a to tehdy, když přijde k varu. Pak už ji nechte být a čekejte na výsledek. Při míchání do sebe rýže totiž absorbuje zbytečně mnoho vody, a pak je z ní spíš kaše než nadýchaná příloha.
- Rýže je hotová, ale zbyla v ní ještě voda – vyklopte rýži na jemné síto a nechte ji odkapat. Pak ji do hrnce vraťte a na chvíli přikryjte pokličkou.
Co člověk, to recept
Jaký by měl být správný postup při vaření rýže? To není tak jednoznačné. Kdysi byl k dispozici pouze jeden či dva druhy této pochutiny, a tak se vařila stále stejným způsobem. Dnes je na trhu velký výběr různých rýží a skoro každá potřebuje jiný přístup. Proto čtěte návody na krabicích či sáčcích, aby se vám podařilo uvařit rýži alespoň přibližně v očekávané kvalitě. Jiná rýže je třeba ta jasmínová a jiná na italské rizoto, upozorňují na webu Delish.
Často opomínané místo v kuchyni je semeništěm plísní. Knoflíky u trouby vyčistí i bílý ocet
Obecně by se mělo na jeden hrnek rýže použít dva a půl hrnku vody. Záleží i na tom, zda vaříte pod pokličkou, či nikoliv. Někdo uvaří rýži jen na půl, pak sporák vypne a rýže v přikrytém hrnci dojde. Zkrátka, co si kdo uvaří, to si sní. Ale myslete na to, že se dá mnohé i zlepšit. Některým členům rodiny třeba rýže nechutná a vyžadují radši brambory. Stačí ale při jejím vaření zvolit jiný postup a oni zjistí, jaká je to dobrota. Tak to svým blízkým dopřejte.
Příprava rýže
Nasypte ji do cedníku a dobře propláchněte studenou tekoucí vodou. Odstraníte tak případné nečistoty a přebytečný škrob. Bez propláchnutí bude rýže lepivá. Do hrnce nalijte odměřené množství vody, osolte podle své chuti a pak bude záležet na vás, pro který způsob vaření se rozhodnete. Dáte-li rýži do studené vody, budou se zrna spíš slepovat. Jestliže je chcete mít oddělená a pěkně nadýchaná, tak vodu se solí přiveďte k varu a pak do ní opláchnutou rýži z cedníku opatrně přesypte.
Když začne voda opět pořádně vařit, přikryjte hrnec pokličkou, zeslabte sporák skoro na minimum a vařte 15 minut. Pak hrnec odstavte, ale nechte v něm rýži ještě 10 minut odpočívat. A když pod pokličku ještě položíte utěrku, tak ta pohltí veškerou vlhkost a vaše rýže bude pěkně sypká a nadýchaná. Na BydlímeÚtulně jsme také psali o tom, jak si můžete vylepšit vařené brambory.
Napište komentář