Vybíráme jídelní stůl pro rodinu. Které parametry jsou klíčové?

Zdroj obrázku: Early Spring / Shutterstock.com

Jídelní stůl bývá v mnoha domácnostech srdcem kuchyně nebo jídelny. Měl by tedy vypadat dobře, ale nesmíme zapomínat ani na funkčnost. Jak jej tedy vybrat, aby odpovídal vašim potřebám a zároveň ladil k vašemu interiéru? U takového stolu se bude pohodlně hodovat, ale chutnat vám zde bude i kvalitní káva nebo sklenka vína s partnerem či přáteli.

Volba dřeva

Dnes se nabízí stoly z různých druhů dřeva. Je možné mít stůl z jakékoliv z měkkých jehličnatých dřevin, ale také tvrdých dřevin, jako jsou dub, buk, jasan nebo ořech. Velmi oblíbený bývá například univerzální dub, který je tvrdý, pevný a trvanlivý. Tento stůl zvládne snadno odolat i rýhám nebo odřeninám. To se vyplatí zejména tehdy, pokud u stolu i píšete, nebo máte malé děti, které nelze vždy uhlídat.

Kvalitní konstrukce

Lze jen doporučit kovovou konstrukci, která je pevně navrtaná do desky stolu. Získáte tak maximální pevnost a odolnost, která se neopotřebuje ani po řadě let intenzivního užívání. Stejně tak doporučujeme kovové nohy ke stolu, které jsou pevnější a stabilnější.

Velikost

Ta samozřejmě závisí především na počtu pravidelných strávníků. U stolu pro čtyři platí, že standardní délka a šířka stolu činí 160 cm na 90 cm. Obvykle se počítá s tím, že každý sedící má pro sebe na délku 80 cm a na šířku 45 cm. Je samozřejmě možné zvolit i větší rozměry pro větší pohodlí, ale vše záleží na možnostech, které nabízí vaše kuchyň nebo jídelna.

Péče o stůl

Výrobce by vám měl poradit také to, jak o stůl vhodně pečovat. Je důležité pamatovat na to, že většinu stolů není dobré vystavovat působení vody a vodních par. Můžete si také pořídit speciální čistící sprej, který desku stolu šetrně vyčistí a obsahuje také přírodní vosky, které ji chrání a leští. Správná péče zajistí, že stůl vydrží dlouho jako nový a bude chráněn před působením vlhkosti, špíny a prachu.