Mastný rošt v troubě vyžaduje pozornost. Díky kartáčku s jedlou sodou bude vypadat skoro jako nový

Fotografie: Depositphotos

Jednou z nejhůře čistitelných věcí v domácnosti je právě rošt v troubě, na kterém časem ulpí ty nejodolnější usazeniny, jako je mastnota a připálenina.

Na trhu existuje řada silných chemikálií, které jsou určené na čištění sporáků a grilů. Poradí si s mastnými připáleninami celkem snadno. Pokud je však používáte, jistě víte, že je potřeba s nimi zacházet opatrně. Používat rukavice a nedýchat výpary z těchto přípravků. Jste-li však stoupencem přírodních, nedráždivých a bezpečných metod, pak se podívejte, jak se dá mřížka z trouby jednoduše vyčistit.

Vystačíte si i s prostředky, které máte běžně doma

Abyste udrželi troubu čistou, je dobré ji opravdu pravidelně čistit, a to včetně roštu. V tomto případě vás totiž čištění bude stát mnohem méně námahy. Pokud se vám však podařilo troubu trochu zanedbat, rošt je černý, mastný a možná i s přichycenými spáleninami, pak je potřeba si trochu vyhrnout rukávy a pustit se do jeho důkladného vyčištění. Uvidíte, že bude jako nový.

K vyčištění roštu budete potřebovat jedlou sodu, obyčejnou houbičku na nádobí a čisticí kartáček s rukojetí. V hrnci na sporáku nebo ve varné konvici si ohřejte větší množství vody. Do dřezu nasypte půl sklenice jedlé sody a vše zalijte horkou vodou. Do této lázně namočte špinavý rošt a připusťte k němu ještě teplou vodu z kohoutku, ať je co nejvíce ponořený. Celý se vám do dřezu nejspíš nevejde, ale to nevadí, nejprve budete čistit namočenou část.

Na hůře dostupná místa použijte kartáček

Nechejte horkou vodu se sodou působit alespoň 20 minut, aby se rozmočily odolné usazeniny. Nasaďte si gumové rukavice, vezměte obyčejnou houbičku na nádobí a začněte rošt čistit. Většina špíny půjde dolů velmi lehce, a nemusíte se tak bát žádného usilovného drhnutí. Na hůře dostupná místa si vezměte čisticí kartáček s rukojetí.

Trouba zářivě čistá během několika minut a bez větší námahy. Vyzkoušejte účinné domácí čistící prostředky

Po důkladném vyčištění části, jež byla namočená, rošt otočte a nechte opět dvacet minut odmočit. Také ještě můžete přilít horkou vodu, která mezitím vychladla. Poté opakujte stejný postup. Ve videu níže se můžete přesně podívat, jak na to. Bez větší námahy bude rošt opět jako nový. Obdobně můžete postupovat při čištění roštů z grilu nebo sporákové mřížky.

Zdroj: Deccoria

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]