Vývar vydrží čerstvý až 6 měsíců a nikdy nezkysne. Tajemství, které se na venkově předává z generace na generaci

Fotografie: Depositphotos

Přichází zima, což je období, kdy si každý rád vychutná horký a vynikající vývar. Pokud ho ale chcete uchovat déle, poradíme vám, jak na to.

V této sezóně se často dělá bohatá a pikantní várka vývaru z kostí složených z vazů, chrupavek, masa, kolagenu a tuku. Vzhledem k tomu, že správně připravená várka domácího vývaru obsahuje zdraví prospěšné látky, je obzvláště důležité ho často používat při vaření. A to zejména proto, aby se udržela imunita rodiny v tomto období nachlazení a chřipek. Jenže dělat vývar každý den nebo ho zmrazit není tak úplně ideální řešení. Můžete ho uchovávat i snadněji, a to po dlouhou dobu.

Jak uchovat domácí vývar

Každá várka vývaru začíná kvalitními kostmi a masem z kuřat. Drůbeží tuk obsahuje mononenasycenou mastnou kyselinu palmitolejovou, která posiluje náš imunitní systém. Kuřecí tuk má více kyseliny palmitolejové než většina ostatních druhů drůbeže. Hlavní mononenasycenou mastnou kyselinou v drůbežím tuku je kyselina olejová, dobře známá pro své příznivé účinky na cholesterolA pokud se vaše kuře páslo na trávě a plevelu, jeho tuk má také dobré množství omega-3 mastných kyselin a vitamínu D.

Je to ideální tuk, doprovázený aromatem, který dodává kuřecímu vývaru tak bohatou chuť. Až si připravíte várku vývaru, je třeba zajistit, aby v každé sklenici nebo nádobě byla dobrá polovina tohoto vytaveného tuku. Do té potom scedíte svůj vývar. Pokud máte kvalitní maso s dostatečným množstvím tuku, je to tak jednoduché, že stačí scedit vývar do sklenic a sledovat, jak tuk vyplave nahoru.

Vývar si můžete vychutnat, kdykoliv se vám zachce

Jakmile bude každá sklenice naplněná, umístěte na ni víko a ochlaďte ji. Po vychladnutí tuk nahoře ztuhne a uzavře vývar pod ním. Tuk eliminuje veškerý vzduch a udrží váš domácí vývar konzervovaný v lednici až 6 měsíců. Je to opravdu tak snadné. Jen se ujistěte, že tuk nepropíchnete. Jakmile se dovnitř dostane vzduch, vývar vydrží v lednici jen několik dní.

Fotografie: Pixabay

Ještě je zde ale jedna věc. Jakmile si vezmete sklenici vývaru, opatrně odstraňte tuk a uložte ho do jiné sklenice. Brzy budete mít sklenici naplněnou výživným tukem, který můžete použít ke smažení brambor nebo opékání zeleniny. Váš imunitní systém vám poděkuje a vy budete mít přidaný bonus omega-3 a vitamínu D. 

Zdroj: Myhumblekitchen

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]