Takto skladovaly česnek už i naše prababičky: Tato geniální finta má zásadní výhody

MottaW / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Zamrazený česnek je alternativou k běžnému skladování. Nemáte-li suché a chladné prostory pro jeho uskladnění, je mrazák dobrou volbou.

Léto už nakročilo do své druhé poloviny a vy jste před pár dny sklidili, anebo se právě chystáte sklízet česnek. Tak až z půdy vytrháte nebo vyryjete česnekové palice, očistěte je a zavěste k prosušení. Neměly by být na přímém slunci, nýbrž na teplém místě, kde dobře cirkuluje vzduch. Bude to chtít takových čtrnáct dní až tři týdny, aby slupky na palicích řádně vyschly. A pak přijde chvíle uskladnění.

Česnek můžete bez obav zamrazit

Česnek skutečně můžete zamrazit, pokud nemáte dostatek místa pro jeho skladování. Zamrazení je výbornou metodou, jak zachovat čerstvost a zároveň mít očištěný česnek připravený na vaření. A chuť se zase tak moc nezmění. Česnek můžete mrazit jak celý, tak i oloupané stroužky, mletý i jako pastu. Zamrazený česnek může být skladován maximálně šest měsíců. Aby se však dochovala jeho chuť i struktura, je lepší, abyste ho zkonzumovali do tří až čtyř měsíců, radí web AllRecipes.

Při zamrazení celých stroužků byste je měli nejprve oloupat a odstraňte také hnědý konec stonku. Vybírejte jen naprosto zdravé a nepoškozené stroužky. Pak je rozložte v jedné vrstvě na pečicí papír či silikonovou podložku a vložte do mrazáku. Jakmile česnek ztuhne, přesuňte stroužky do sáčku se zipem nebo uzavíratelné plastové krabičky. Označte datum zmrazení. Mletý česnek nebo pastu můžete zamrazit v ledových kostkách nebo na pečicím papíru v malých porcích, které po ztuhnutí také přesunete do uzavíratelného sáčku.

Česnek můžete před mrazením i rozmačkat nebo rozmixovat na pastu
Fotografie: Pixabay

Někdo mrazí i česnek neloupaný, ale s tím je pak zbytečná práce při přípravě jídla. Nasekaný či drcený česnek můžete mrazit obdobným způsobem. Budete-li vyrábět česnekovou pastu, česnek rozmixujte a přidejte malé množství olivového oleje. Pastu potom vložte do formiček na led (případně jiných formiček), vložte do sáčku nebo alobalu a prudce zamrazte, doporučuje web MasterClass. Po vyjmutí z formiček nasypte jednotlivé kousky do sáčku se zipem nebo do plastové krabičky a vraťte do mrazícího boxu.

Nejlepší zavařované okurky díky lahodnému nálevu: Stačí přidat ingredience, které mnoho lidí podceňuje

Mrazit můžete i pečený česnek

V troubě česnek opečte a poté jej rozmačkejte, aby pečená dužina unikla ze slupek. Přeneste na tác vyložený pečicím papírem. Vložte do mrazáku asi na tři hodiny a pak opět uložte v mrazicích sáčcích pro dlouhodobé skladování. Zamrazený česnek můžete přidávat do pánve rovnou bez rozmrazování, což ušetří čas při přípravě pokrmů. Anebo ho orestujte v trošce oleje s přídavkem másla. Tak se ve stroužcích uzavře pikantní česneková chuť. Pomocí česnekového nálevu pak můžete zachránit odumírající orchidej, o čemž jsme na webu BydlímeÚtulně rovněž napsali.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

1 Comment

  1. ZDRAVÍM,,,,ano my a naši rodiče skladovali vždy takto česnek ,bez el.proudu,,je jiná doba ,že se vše mrazí,,ale rady starších jsme si vždy vážili ,,ráda čtu milá tyto vaše ,,komentáře ,,přeji hezký den a hodně nápadů,,,Jelínková

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*