Zapečené nečistoty a mastnotu lze z plechu odstranit podle jednoduchého postupu, který používají i zkušené hospodyně

Fotografie: Freepik

Pokud milujete pečení sladkých dezertů nebo často pečete hlavní chod v troubě, pak se jistě nevyhnete usazeninám, které pečící plech znehodnocují. Naučte se účinně plech vyčistit.

V moderních kuchyních najdeme nespočet spotřebičů a kuchyňských robotů, které nám usnadňují práci i samotné vaření. Pečící plech je však jeden z mála kuchyňských pomůcek, u kterých nepřilnavé povrchy nepomáhají. Naučte se snadno a rychle čistit mastné usazeniny a mějte svou kuchyň stále perfektně čistou.

Nejhorší jsou uhlíkové usazeniny

Vlivem zapečení všech nečistot vznikají uhlíkové usazeniny, které se jen těžko odstraňují. Nejvíce vznikají vlivem mastnoty nebo cukru z pečení sladkých pokrmů. Takové nečistoty na pečící plech sice patří, ale pokud je hned po vyndání plechu z trouby odstraníte, nečistota ztvrdne a jde velmi těžko odstranit.

Existuje mnoho způsobů, kterými zaschlou nečistotu z plechu dokážete vyčistit. Mezi ty nejpoužívanější patří:

  • pomocí vysoké teploty
  • domácími čistícími prostředky
  • preventivní časté čištění
  • teflonové nebo silikonové tácky na pečení

Předejděte zaschlým nečistotám prevencí

Pokud vás nebaví čištění již zaschlých nečistot, pak pro vás máme dobrou zprávu. Můžete tomu poměrně jednoduše předejít. Základem prevence proti zaschlým nečistotám na pečícím plechu je rozhodně časté a hlavně časné čištění.

Fotografie: Freepik

Jestliže umyjete plech ještě předtím, než na něm zatuhne nečistota i mastnota, samotné čištění bude velmi snadné a hlavně rychlé. Nemusíte se tak obtěžovat složitým odstraňováním tvrdých nečistot. Hned po upečení jídla plech vezměte a pomocí klasického mycí prostředku a vody plech umyjte. Pokud vám čištění nejde úplně lehce, nechte na chvíli v plechu vodu, aby se nečistota odepnula od povrchu a postup mytí opakujte.

Další skvělou variantou, jak předejít těžkým usazeninám po pečení, jsou teflonové nebo silikonové podložky. Tyto podložky mají nepřilnavý povrch, a tak se vám na nich nečistota nepřichytí tak důkladně jako na samotném plechu. Pořiďte si teflonový nebo silikonový tácek a rozprostřete ho na pečící plech po celé ploše. Díky tomu bude čištění mnohem jednodušší a rychlejší. Podobným způsobem funguje i velmi známý pečící papír, po okrajích se však velmi jednoduše dostane mastnota i pod něj, a tak není tolik funkční jako právě zmíněný silikon nebo teflon.

Fotografie: Freepik

Nejlepší variantou pro čištění plechu je vysoká teplota

Tenhle čistící trik se vám bude rozhodně hodit. Pokud je váš pečící plech po upečení hodně zašpiněný a bojíte se, že se nečistota jen tak nepustí, použijte samotnou troubu jako nástroj pro čištění. Nalijte do plechu dvě sklenice vody a k ní přidejte dvě polévkové lžíce octa. Plech opět strčte do trouby a zapněte na deset minut při vysoké teplotě. Usazeniny se vlivem tepla a octa pustí a vy po vyjmutí plech lehce opláchnete pod vodou.

Mezi používané lidové čistící přípravky patří tradiční ingredience. Stejně jako se používají tyto ingredience při čištění celé domácnosti, tak je můžete použít i za účelem odstranění zaschlé špíny v plechu. Zkombinujte jedlou sodu spolu s octem. Tyto dva domácí prostředky vám pomohou odstranit i opravdu obtížné nečistoty z kovových, nerezových i skleněných povrchů.

Velmi podobným účinným způsobem vám pomůže také kombinace jedlé sody a peroxidu vodíku. Tuto kombinaci můžete použít dokonce i na keramické povrchy, nijak jim neuškodíte.