Naučte se nabrousit tupý nůž i bez brousku. Jde to snadno a výsledek bude jako od profesionálního kuchaře

Fotografie: Freepik

Tupý nůž je pohroma pro kuchaře i každou hospodyňku. Jak jej v domácím prostředí dokonale naostřit, aby dlouho a dobře sloužil? Pomohou osvědčené metody pomocí hrnku i smirkového papíru.

S tupým nožem trvá příprava pokrmů mnohem déle, navíc hrozí zranění, protože ztupené ostří může sklouznout při krájení a může dojít k řezné ráně na prstech ruky. Tupé nože trápí profesionální kuchaře i domácí hospodyňky, ale jak je naostřit v domácím prostředí bez brousku nebo elektrického ostřiče nožů? Pomocí osvědčených metod, které používaly už naše babičky a fungují skvěle i dnes!

Pomocí kameniny, schodu nebo parapetu

Jak naostřit nůž bez brusného kamenu a ocílky? Pomůže kamenina, případně starý kamenný parapet, ale dobrou službu udělá také kamenný schod v domě. Čepel lehce nabrousíte šikmým přiložením na hranu kamene a lehkým otíráním o okraj z jedné i druhé strany se docílí její naostření. Broušení tímto způsobem netrvá dlouho a můžete tedy brzy pokračovat ve vaření a přípravě pokrmů.

Fotografie: Freepik

Pomocí keramického talíře nebo hrnku

Nabrousit kuchyňský nůž můžete též pomocí spodní hrany talíře nebo hrnku, hrubá část je ideální alternativou brusného kamene, navíc keramický hrnek nebo talíř má doma každý! Stačí přiložit čepel ke spodku a zlehka obrousit obě strany čepele nože, dokonalá ostrost je zajištěna po krátké chvilce.

Pomocí smirkového papíru

Stejně jako naše babičky v kuchyni ostřily nože pomocí keramiky, dědové si věděli rady zase v dílně, protože zbytek smirkového papíru se vždy našel. Postačí malý kousek brusného papíru nalepit na pevnou a rovnou podložku a pomalu otírat čepel nože o kraj. Vhodné je držet nůž pevně, ale nebrousit příliš rychlými tempy, spíše táhlými pohyby.

Fotografie: Freepik

Za pomoci olivového oleje

Nože se rychleji nabrousí pomocí výše zmíněných metod, když na čepel nakapete trošku minerálního, případně olivového oleje. Čepel nože se bude brousit snadněji.

Správná péče o nůž

Při nákupu nožů nešetřete, kupte si kvalitní, které vydrží a budete s nimi spokojeni. O nůž se také řádně starejte, vhodné je brousit čepel jednou týdně. Nože by se neměly dávat do myčky, ale jen umýt pod tekoucí, ale ne vařící vodou, protože by se mohly rychleji otupit. Keramické nože těmito způsoby nebruste, došlo by k jejich poškození, k broušení použijte vždy diamantový brousek.