Zavařovat lze i v mikrovlnné troubě – kdy se to vyplatí?

Víte o tom, že zavařovat nemusíte pouze na sporáku či v troubě, ale jde to i pomocí mikrovlnné trouby? Nicméně tento styl zavařování není vhodný pokaždé. Více o tom, jak zavařovat v mikrovlnné troubě a kdy se to vyplatí v dnešním článku…

Chceme-li zavařovat v mikrovlnné troubě, je proces přípravy stejný. Sklenice se plní pod okraj, aby v nich zbylo 0,5-1 cm místa. Okraje sklenic se pečlivě otřou, osuší a uzavřou šroubovacím víčkem (šroubovací víčko je zde nutností). Víčko by se nemělo utahovat příliš těsně.

A co dál?

Na skleněný otočný talíř položíme misku nebo tácek s okraji. To pro případ, že by ze sklenic unikla tekutina. Sklenice se dávají doprostřed a základem je nedávat více než 4 skleničky. A jelikož se doba zavařování řídí počtem sklenic, můžeme zde narazit na překážku. To si hned vysvětlíme.

Výkon a čas zavařování

  • Výkon 700 W – 6 minut/1 kus
  • Výkon 750 W – 5 ½ minuty/1 kus
  • Výkon 800 W – 5 ¼ minuty/1kus
  • Výkon 850 W – 5 minut/1kus
  • Výkon 900 W – 4 ½ minuty/1kus

Uvedený čas platí vždy pro 1 sklenici. V případě 4 sklenic se musí čas vynásobit čtyřmi. A tady může nastat malý problém, kdy se může některé ovoce rozvařit. V případě marmelády to asi nijak nevadí, ale pokud budete takto zavařovat například jahody, je lépe vkládat do mikrovlnné trouby jednu – maximálně dvě skleničky.

Kdy se zavařování v mikrovlnné troubě vyplatí?

Tento způsob zavařování je vhodný, když sklízíte plody zahrádky postupně. Při postupném dozrávání okurek, jahod apod. Pokud budete mít větší množství sklenek na zavařování, vyplatí se rozhodně klasický způsob.

Výhodou toho způsobu zavařování je také rychlost. Na 10 skleniček spotřebujete cca 1 KWh a můžete tak zavařovat na jeden zátah ovoce a okurky.

Po skončení sterilizace sklenice vyndejte z mikrovlnné trouby, utáhněte ještě pořádně víčko (při vkládání není úplně na těsno) a otočte dnem vzhůru na 5 až 7 minut. Pak sklenici postavte normálně, nechte vychladnout a přilepte si lístek s popiskem – datum zavařování.

Obrázek: pixabay