Při přípravě jídel se do ovzduší uvolní množství pachů, které se drží v domácnosti a těžko se jich zbavuje. Pomoci vám s tímto problémem může směs z citrusů.
Pachy z přípravy některých pokrmů jsou výraznější a odolnější než jiné. Po smažení ryb je kuchyň přeplněná těmito výpary a často se nepříjemný zápach line celou domácností. Pokud vám v tuto chvíli nepomáhají ani otevřená okna dokořán, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Nepříjemného pachu se můžete snadno a účinně zbavit během pár minut. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je pár kousků citrusů a trocha koření.
Neutralizujte rybí zápach
Zbavit se rybího zápachu můžete ještě před samotným smažením. Uděláte to jednoduše tak, že rybu před dalším zpracováním namočíte alespoň na 1,5 hodiny do mléka. Mléko dokáže výtečně pohlcovat pachy a zároveň nijak neovlivní chuť ryby. Po vyjmutí z mléka rybu omyjte pod proudem čisté vody a osušte papírovou utěrkou. Dále pokračujte v přípravě, jak jste zvyklí.
Přebít pach ryby můžete i za použití cibule a koření. Jednoduše maso položte na talíř, obložte ji plátky cibule a dejte ji na 2 hodiny do lednice. Pohltit rybí zápach dokážou i syrové brambory, kterými můžete rybu taktéž obložit. Můžete ji předem i okořenit majoránkou, oreganem nebo bazalkou. Tyto vůně přebijí zápach a s rybou se vám pak bude lépe pracovat. Během smažení pak můžete do pánve přilít pár kapek citronové šťávy a přidat 3–4 stroužky česneku.
Osvěžení vzduchu po smažení ryb
Předejít nepříjemnému zápachu po smažení ryb můžete tím, že necháte během smažení okno mírně pootevřené. Horká pára se všemi pachy bude průběžně unikat ven a vaše domácnost zůstane voňavá. Tento efekt ještě podpoříte tím, že zapnete odsavač par. Pokud se zápach v kuchyni drží i po dosmažení ryb, vytvořte si směs, která nepříjemné pachy pohltí a naopak provoní celou domácnost.
K výrobě této směsi budete potřebovat sklenici vody, lžíci octu, citrony, pomeranč, hřebíček a skořici. Citrusy nakrájejte na menší kousky a dejte do pánve nebo hrnce. Postupně přidejte skořici a hřebíček a vše zalijte vodou smíchanou s octem. Směs přiveďte k varu a pár minut vařte bez pokličky. Během chvilky bude nepříjemný rybí zápach nahrazen příjemnou citrusovou vůní s hřebíčkem a skořicí.
Zdroj: Porady Interia