Zápach ze dřezu je bohužel docela častým problémem v kuchyni, kterého se moc dobře nejde zbavit. Vyzkoušejte proto nevšední způsoby, které si s ním hravě poradí.
Přestože pravidelně používáte sítko do dřezu nebo drtič odpadu, může vás trápit to, že dřez špatně odtéká. Zbytky jídla, mastnota a další ne moc příjemné věci se jednoho dne dostaly do odpadu a vy se jednoho rána probudíte s tím, že z vašeho dřezu vychází opravdu nepříjemný zápach. Nevíte si s tím rady? Připravili jsme pro vás pár způsobů, jak se tohoto zápachu zbavit.
Horká voda a přípravek na nádobí
Začněte tím, že necháte dřez plný horké vody smíchané s přípravkem na nádobí projet drtičem odpadu, když je v provozu. To je první krok a mnohdy může stačit. Pokud ne, vyzkoušejte další způsoby.
Kostky ledu, sůl a citronová kůra
Jestliže ze dřezu stále vychází zápach, další krok bude ten, že zajistíte, aby čepele na drtiči byly dokonale čisté. Kombinace kostek ledu, soli a citronové kůry je opravdový čisticí zázrak.
Ocet a citronové kostky ledu
Nakrájejte citron na malé kousky, a ty vložte do forem na led. Nalijte do nich ocet a nechte je přes noc v mrazáku. Poté vyklepněte kostky z forem, dejte je do dřezu a zapněte drtičku. Tohle pomůže už stoprocentně. A teď se podíváme na triky pro ty, co nemají drtič odpadu.
Vroucí voda
Síla horké vody by se neměla podceňovat. Pokud jste právě uvařili vodu, třeba na čaj, a spousta vám jí ještě zbyla, nenechte ji vychladnout. Místo toho ji nalijte do dřezu. Takhle jednoduchý krok může stačit k potlačení zápachu. A když budete číst dál, uvidíte, že každý způsob končí tím, že dřez propláchnete vroucí vodou.
Jedlá soda, ocet a vroucí voda
Tohle patří asi k nejoblíbenějším způsobům čištění dřezu. Nejprve do dřezu vsypte jeden hrnek jedlé sody a na to nalijte dva hrnky octa. Začne to hodně bublat. Nechte pár minut odležet a poté to zalijte vroucí vodou.
Jedlá soda, citronová šťáva a vroucí voda
Je možné, že nemůžete vystát pach octa. Proto pro vás bude lepší použít citronovou šťávu, jelikož má stejné účinky jako ocet. Jen není tak aromatická, protože před tím, než citronovou šťávu nalijete na sodu, ji musíte nejdříve zbavit zrníček z citronu. Voní ale mnohem příjemněji.
Zdroj: TheKitchn