Banány jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jsou bohaté na živiny a jsou chutnou a zdravou svačinkou. Pokud máte rádi banány, tento trik s jehlou se vám bude líbit.
Většina lidí dobře ví, že skvrnité, nebo dokonce hnědé banány nejsou vůbec staré a špatné, ale naopak jen velmi zralé. Vyznačují se sladší chutí a co se nutričních hodnot týče, jsou na tom stejně dobře jako ty dokonale žluté. Ne každý však ví, co znamená černá banánová špička. Existuje o tom mnoho mýtů, které se neustále opakují. Avšak je pravdou, že ani tento kousek není jedovatý a můžete ho bez obav jíst. Nečíhají tam žádní brouci ani jejich vajíčka. Tmavé špička banánu neskrývá nic hrozného. Je to jen pozůstatek banánového květu.
Chytrý trik s jehlou
Banány jsou plody banánovníku, jenž se pěstuje spíše v tropických zemích. Mají tvar poloměsíce a jsou žluté. Můžete však narazit i na banány zelené, ty ale ještě nejsou dozrálé. Což ničemu nevadí protože existují lidé, kteří mají rádi ty více zelené – a jiní zase milují ty čerstvé žluté. Jsou původem z jihovýchodní Asie, avšak jejich dovoz se postupem času rozšířil až k nám. I přesto ale jde o dost dobře dostupné ovoce, jež u nás seženete v jakémkoliv obchodě nebo na ovocných trzích.
Mohly by vás banány ještě něčím překvapit? Ano! Řeč je o výše zmíněné jehle. Vezměte banán a zapíchněte jehlu do jeho slupky. Měla by zcela propíchnout ovoce a zastavit se před slupkou na druhé straně. Poté jehlou pohybujte nahoru a dolů a tuto akci opakujte po celé délce banánu. Jakmile budete mít hotovo, oloupejte vrchní vrstvu slupky. Banán budete mít nakrájený, takže stačí do kousků napíchat například párátka a můžete konzumovat. Tento trik se hodí například na party nebo různé oslavy.
Vliv banánů na lidské zdraví
Banány obsahují spoustu vitamínů, které mají na lidské zdraví pozitivní vlivy. Obsahují tryptofan, což je aminokyselina, již si naše tělo nevytváří samo a musí být dodávána potravou. Když se tryptofan rozpadne, produkuje se serotonin, což je hormon zodpovědný za pozitivní náladu a pohodu. Dále obsahuje rezistentní škrob. Ten se neštěpí na glukózu, ale rozkládá se ve střevech, kde prochází procesem fermentace. Díky tomu naplní střevo a poskytuje pocit plnosti na dlouhou dobu.
Dalším vitamínem jsou pektiny neboli přírodní želé. V našem trávicím traktu vytvářejí přirozenou ochranu a pomáhají odstraňovat usazeniny potravy ze střev. Obsahem banánů je také draslík. Ten je jednou z mikroživin, které potřebujeme nejvíce. Jeho úkolem je především regulovat hospodaření s vodou v našem těle, udržovat normální krevní tlak a stimulovat činnost ledvin. Je také zodpovědný za práci svalů, koncentraci a schopnosti učení.
Zdroj: Gotowanie