Vejce jsou důležitou součástí spousty jídel a pochutnáte si na nich i ve formě volského oka nebo jako míchaná. Důležité je však poznat, jestli nejsou zkažená. Poradíme vám, jak na to.
Každoročně se vyhodí velká část vajec jen proto, že uplyne jejich trvanlivost a začnou se kazit. Vejce je jedna ze zdravých potravin, které jsou součástí správné a vyvážené stravy, a v lednici nebo chladném prostoru vydrží i několik týdnů. Po čase se ale začne kvalita vajec snižovat, protože se vzduchová kapsa uvnitř vejce zvětšuje, a bílky začnou řídnout. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, jak poznat, jestli je vejce čerstvé, nebo prošlé.
Zkontrolujte datum expirace
Všechna vejce, která koupíte v obchodě, mají na obalu uvedeno datum minimální trvanlivosti. Avšak 7 dní před skončením minimální trvanlivosti by již prodejce neměl taková vejce prodávat. Pokud ale odebíráte vejce z chovu, není datum expirace uvedeno. Datum spotřeby je však maximálně 28 dní po dni snášky. Co se týče jejich skladování, vejce lze skladovat po dobu jednoho měsíce od data minimální trvanlivosti, což je 58 dní od snášky, ale to v případě, že skořápky nejsou prasklé nebo rozbité.
Uchovávání vajec v optimálních podmínkách je udržuje déle čerstvé, zabraňuje plísním a díky tomu se také vejci méně plýtvá. Zabraňuje to také vzniku patogenních organismů, které mohou být rizikem pro lidské zdraví. Vložení vajec do lednice tak zachová jejich chuť a nutriční vlastnosti a zabrání množení bakterií, jež se mohou vyskytnout. A pokud se nechystáte vejce sníst hned, neomývejte je, aby neztratila ochranný film, který tam slepice zanechá.
Vajíčko ponořte do vody
Jestli je vejce stále jedlé, můžete zjistit pomocí techniky triku s vodou. Chcete-li trik provést, ponořte vejce do sklenice nebo hrnce naplněného vodou. Pokud vejce klesne na dno nádoby, je pořád čerstvé a můžete ho sníst. V případě, že ale zůstane ve vzpřímené poloze, je třeba ho rychle zkonzumovat. A pokud zůstane vejce na povrchu, je prošlé a není dobré ho jíst, ať už z chuťových, ale i zdravotních důvodů.
Ve skutečnosti však platí, že čím je vejce starší, tím více vlhkosti se odpařuje mikroskopickými póry a vzduchová bublina roste. Výsledkem je právě plovoucí vejce na povrchu. V případě, že se ale chystáte vejce zkonzumovat okamžitě, tento trik neprovádějte. Voda může narušit a zničit ochranný filtr na skořápce, a mohou tak začít vznikat bakterie, které mohou způsobit salmonelu.
Zdroj: TasteOfHome, Healthline