Vylévat vodu z vařených vajec do odpadu se nevyplácí. Poslouží jako hnojivo plné důležitých látek

Fotografie: Freepik

Voda, ve které se vařila vejce, se může zdát zbytečná. Skořápka však obsahuje mnoho prospěšných látek, které vyživují vejce a při varu se uvolní do vody. Takovou výhodu můžete využít na maximum, a my vám poradíme jak.

Prospěšné látky

Ve vodě se nyní nachází spousta minerálů, jako je fosfor, síra, draslík, železo, hořčík nebo také vápník. Poslední zmíněná složka je unikátní v tom, že dokáže v půdě udržovat neutrální a příjemné pH.

Tekutina, která vápník osahuje se tak stává skvělým hnojivem pro vaše balkonové, zahradní, ale i domácí rostliny. Díky vápníku mohou rostliny lépe růst, více kvést a také se můžete zbavit některých druhů škůdců.

Hnojení touto tekutinou provádějte ve chvíli, kdy rostlina kvete, nikoli v době odpočinku, jelikož v tu dobu by měla být zalévána minimálně, a to bez přidaných látek.

Jak rostlina projevuje nedostatek vápníku

Jestliže se vaše rostlina zdá slabá, nejspíš to nasvědčuje nedostatek minerálů. Může se také projevovat dalšími signály:

  • Zažloutlé listy
  • Změnou tvaru listů
  • Kroucení rostliny

Přiměřené hnojení

Vodu z vařených vajec můžete používat jednou za čas, aby rostlina získala sílu a zdraví. Neměli byste však svou péči přehánět, protože nadbytek vápníku může mít obdobné příznaky jako jeho nedostatek. Vždy hnojte jednou za tři až čtyři týdny, a to v případě, že nepoužíváte jiné hnojící přípravky.

Správný výběr rostlin

Hnojení vápníkem však snesou jen určité druhy rostlin, proto si nejprve ověřte, jak jsou na to ty druhy, které doma pěstujete. Rajčata, lilek, dýně, melouny, tykve reagují bujným růstem a hnojení vápníkem výrazně ocení.

Fotografie: Freepik

Naopak okurky, špenát, jahody či fazole nesnesou větší množství tohoto minerálu v půdě. Objevují se pak u nich choroby a někdy taková chyba v hnojení vede až k uhynutí rostliny.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]