Každý kdo má zahradu, tomu na ní jistě nechybí gril. A možností, jaký se dá pořídit, je více než dost. Někdo koupí plynový, jiný na dřevěné uhlí. Další zase kulatý, jiný obdélníkový. A potom jsou tu tací, co si gril sami vyrobí. A to takový, že se na něj vejde třeba i celé prase. Jak na to?
Nejprve základy
Bez čeho se neobejdete, to jsou základy. Jako první vytipujte místo, kde bude váš gril postavený. Potom můžete rozměřit to, jak bude velký. A na závěr se můžete pustit do kopání. Je třeba zamířit pár desítek centimetrů pod zem, kde se bude nacházet samotné topeniště. Tímto vytvoříte základ vašeho grilu.
A nyní obezdít
Když je základ hotový, můžete se pustit do obezdívky. Tady lze použít v podstatě jakýkoliv stavební materiál. Třeba ztracení bednění, Ytong, nebo klasické cihly. Myslete však na to, že uvnitř bude poměrně velké teplo a obezdívka by to měla vydržet. Postupujte po jednotlivých řadách výše, do požadované velikosti.
Několik praktických rad se hodí
Při obezdívání myslete na několik důležitých věcí. Dole nechte několik otvorů, které poslouží k tomu, že k ohni bude moci mít přístup vzduch a ten tak bude dobře a bez problémů hořet. Jednu stěnu také nechte částečně otevřenou. Tou budete přikládat, stejně jako budete z této strany své grilované prase mazat, a jinak se o něj starat. Dále by v boční části měl zůstat také otvor pro rožeň.
Nyní systém pro rožnění
Když má váš gril hotové samotné potřebné základy, je možné začít řešit systém pro rožnění. Základem je samotná konstrukce pro rožeň, na kterém bude prase napíchnuto. Ten by měl přesahovat až za samotný gril, tedy za topeniště, kde se bude nacházet ozubené kolo, na které se nasadí řetěz, který poslouží jako vhodný pohon.
Už jenom víko
Aby se vám podařilo lépe, udržet potřebné teplo, je vhodné váš gril vybavit také víkem. I tady se dá použít to, co máte běžně na své zahradě. V tomto případě použijeme starý sud. Ten rozřízněte na polovinu, v případě potřeby svařte a následně navařte také panty a systém otevírání víka. A připevněte ke grilu. V tu chvíli je i to hotové.
Vše je hotovo
Tímto posledním krokem je váš dokonalý domácí gril hotový. A k čemu se hodí? Klidně k rožnění třeba celého prasete, ale i něčeho menšího, jako je kýta, jako je krůta, nebo třeba i pár kuřat. Fantazii a vaší chuti se meze klást rozhodně nebudou.
Fotografie: Pinterest