Toulitka je ozdobou interiérů. Naučte se ji správně pěstovat

Toulitka je výjimečně krásná pokojová rostlina. Mezi ostatními květinami zaujme svou barvou i originálním tvarem listů. Navíc ze vzduchu dovede dokonce odstranit amoniak, formaldehyd i xylen. Jedná se proto o velmi zajímavou pokojovou rostlinu. Aby ale prospívala, potřebuje vhodnou péči. Pokud se vám její pěstování nedaří, přečtete si, jak se o ni nejlépe starat.

Exotický původ

Z hustého trsu tmavě zelených listů vyrůstají lesklé „květy“ nevšedního tvaru. Květy jsou vlastně docela maličké a seskupené v takzvané palici. Ta ční vždy uprostřed barevného listu, který přitahuje největší pozornost. Vypadá jako vytvarovaný z vosku a většinou je červený. Výjimkou však nejsou ani vyšlechtěné odrůdy jiných barev. Setkat se můžete i růžovou a bílou.

V přírodě se anthurium nachází ve vlhkých lesích tropech a má téměř 500 druhů. K nám bylo dovezeno z Jižní Ameriky, proto se jedná o exotickou květinu. Podle toho také musíte přizpůsobit to, jak o ni budete pečovat.

Nesprávnou péči poznáte podle vzhledu listů

Nesprávnou péči o toulitku odhalíte jednoduše podle jejich listů. Takto se na nich projevují nejčastější chyby:

  • blednutí znamená nedostatek světla
  • změny barvy a prudké zvětšení velikosti znamená špatné zalévání
  • skvrny signalizují popálení
  • tmavé skvrny ukazují na podchlazení nebo příliš tvrdou vodu

Najděte vhodné místo k pěstování

Péče o toulitku není složitá. Vyžaduje pouze dodržení pár základních pravidel. Důležité je optimální světlo. To může být oříšek. Světlo by mělo být dostatečné, ale ne příliš silné a přímé. Pokud je to u vás v domě nebo bytě možné, vyzkoušejte rostlinu umístit na parapet z východu nebo západu. Tím zajistíte dostatek světla, ale vyhnete se dlouhému přímému slunci, které jí nesvědčí.

Vzhledem k tomu, že se jedná o exotickou rostlinu, má určité nároky také na teplotu a vlhkost. Jako každá exotická květina i anthurium miluje teplo. Dbejte proto na to, abyste dodržovali rozpětí teplot od + 16 ° С v zimě do + 28 ° С v létě. Pokud teplotu dodržujete, ale vaší toulitce se nedaří, může jí vadit průvan. Co se týká vlhkosti, platí pravidlo čím vyšší, tím lepší. Pochopitelně v bytě nelze simulovat prostředí džungle. Pokud ale máte zvlhčovač, toulitka vám bude blaženě růst.

Správné zalévání

Jak přebytek vody, tak její nedostatek jsou pro toulitku špatné. Základem správné péče o tuto rostlinu je najít rovnováhu. Stačí se řídit jednoduchým pravidlem – zalévat až ve chvíli, kdy je substrát vyschlý. Od jara do podzimu při dostatku světla může být půda mírně vlhká, ne však mokrá. Během zimních měsíců zálivku ale výrazně omezte.

Kromě frekvence zalévání dbejte i na kvalitu vody. Ublížit rostlině můžete i příliš studenou nebo tvrdou vodou. Pokud je vaše kohoutková voda příliš tvrdá, zalévejte převařenou a vychladlou nebo dešťovou vodou.

Fotografie: Freepik, Garden Orchides

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]