Tymián je úžasná bylinka, která se používá v kuchyních po celém světě. Mimo kulinářského využití má však také mnoho zdravotních benefitů. Obsažené látky chrání a podporují lidské zdraví. Mimo jiné je tymián i skvělý pomocník v boji s nevábným dechem.
Jedním z klíčových těkavých olejů v tymiánu (tymol) nabízí antifungální a antiseptické účinky. Mezi další těkavé oleje v této bylince patří borneol, karvakrol a geraniol. Tymián je velmi silný přírodní antioxidant. Je skvělým zdrojem železa, vápníku, chromu, manganu a vitaminu K. Zevně lze použít i tymiánový olej: při svalové bolesti, artritidě a jako dezinfekční prostředek. Tymián dále:
- 
Posílí imunitu
 - 
Zastaví kašel
 - 
Sníží krevní tlak
 - 
Zlepší orální zdraví
 - 
Působí proti parazitům
 - 
Uleví při nespavosti a depresích
 - 
Obnovuje střevní flóru
 - 
Pomáhá léčit infekce močových cest
 - 
Ulevuje při bolestech hlavy
 

Jak tymián pěstovat?
Na jaře vyséváme semena a necháme v pařeništi vzejít. Jakmile se dají semenáčky chytit do prstů, přemístíme je do truhlíků/květináčů se sadbovým substrátem. Koncem dubna či během května vyséváme rovnou do bylinkové zahrádky.
Množíme jej formou řízků z postranních výhonků. Má rád chráněné místo na sluníčku, ve stínu příliš prosperovat nebude. Půdu má rád propustnou, hlínitopísčitou a spíše chudou na živiny a suchou.
Jako obruba květinového či zeleninového záhonku odradí slimáky od hostiny. Velmi si rozumí se zelím, kapustou, květákem a listovými saláty. Nemá rád přílišnou zálivku a zbytečné hnojení. Pravidelným prostřiháním zesílí a zhoustne. Přezimovat jej můžete nechat na záhoně, stačí přikrýt chvojím. Pěstovat lze i v nádobách a má totožné podmínky – pozor na přelévání. Nesmí stát ve vodě.

V kuchyni jej lze použít do chleba, domácí limonády, salátu, do zálivek, pod maso, k ochucení ryb i zeleninových pokrmů. Výtečný je i v domácích paštikách.
