Pokud máte doma krb nebo kamna, nevyhazujte zbylý popel do popelnice. Ochuzujete se tak o velký poklad, za který bude vaše zahrada velmi vděčná. Popel raději uskladňujte, abyste ho měli dost na sezónu. Je totiž mimořádně užitečný, jelikož se jedná se o univerzální hnojivo vhodné pro všechny plodiny. Nese s sebou několik předností, díky kterým ho jistě oceníte a začnete v zahrádce používat taky.
Uskladnění má svá pravidla
Kvalita popela se časem nijak nezhoršuje, proto se nemusíte bát, že se při skladování nějak zkazí. Před jakoukoliv manipulací ale zkontrolujte, že je úplně vychladlý.
Ideální je popel uskladňovat v kovovém kbelíku pro případ, že by se v něm přece jen žhavé uhlíky objevily. Pokud popel nevyhovuje vašim požadavkům a chcete jej vyhodit do popelnice, raději jej nechte uležet bokem tak, abyste si byli opravdu jisti, že ke vznícení nedojde.
I tady na kvalitě záleží
Dávejte ale pozor, pokud budete chtít použít popel ze zatápění v zahrádce, je potřeba topit kvalitním dřevem. Vyhněte se takovým kusům, jež obsahují barvy, laky nebo hřebíky. Popel by měl zahrádce pomoci, a ne rostliny v ní zahubit. Navíc co si do ní sypete to, co budete v jisté formě následně jíst. Popel obsahuje velkou dávku vápníku, draslíku, hořčíku i fosforu, a proto bychom si ho měli opravdu cenit.
Popel v zahrádce:
- Zvyšuje úrodnost půdy,
- zlepšuje odolnost rostlin vůči chorobám,
- zlepšuje chuť ovoce a zeleniny.
Jak s ním správně nakládat
Obecně platí, že popel se zapravuje do zryté půdy na podzim, případně brzy na jaře. Důležité je, aby se do půdy dostal alespoň dva týdny před výsadbou. Ideální množství je zhruba 50 gramů popela na metr čtvereční.
Při práci na zahradě můžete popel kombinovat s rašelinou, humusem a kompostem. Jediné, co se nedoporučuje, je jeho kombinace s čerstvým hnojem. Popelem se nemusíte bát posypat celou zahradu, od cibulovin až po ovocné stromy.
Jediné, čemu je třeba se vyhnout, jsou rostliny milující kyselé prostředí, jako třeba borůvky. Popelovou péči ocení i samotný trávník, který díky popelovému poprašku bude na jaře ještě zelenější a taky o něco zdravější.