Ženy, které doma denně vaří, pečou a smaží, vědí, jak náročné je udržet kuchyňské spotřebiče v čistotě. Pečené jídlo je tou zdravější variantou, ale během procesu pečení zanechají potraviny nečistoty.
Existuje několik metod čištění, kterými se snadno a rychle zbavíte nečistot a usazenin z potravin. Pečení pokrm je pro naše zdraví rozhodně lepší než jídlo smažené. Následující tipy na čištění jsou prověřené metody a jsou oblíbené u spousty žen, které se věnují vaření.
Troubu můžete vyčistit pomocí chemie, ale také domácími prostředky
Nejpopulárnější a velmi účinná je kombinace jedlé sody a octa. Obě přísady najdete v každé kuchyni a jsou tak připravené pomoci proti zažrané špíně v troubě a nejen v ní. Nemusíte tak nakupovat drahé chemické přípravky, které vám budou doma jen ležet, protože nebudou fungovat tak, jak mají.
Čištění octem a sodou sice bude trvat delší dobu, budete ale šetrnější k životnímu prostředí a navíc ušetříte. Celý proces může trvat až 14 hodin. Tolik hodin ale čištěním trouby trávit nebudete.
Nejdříve musíte z trouby vyndat veškeré vybavení, jako jsou plechy na pečení a rošty. Ze sody a vody vytvořte pastu, kterou budete potřebovat k čištění. Voda by se měla přidávat postupně, aby pasta nebyla tekutá. Naneste ji na stěny trouby a pomocí zubního kartáčku naneste také na těžko přístupná místa. V této formě nechte sodu působit 12-14 hodin.
Mezitím si můžete umýt rošt i plechy, sodu po uplynutí doby umyjte mokrým hadříkem. Pomocí rozprašovače naneste ocet na všechny stěny. Pomocí houby opláchněte nečistoty, které ocet rozpustí, a vytřete vnitřek trouby suchým hadříkem, poté vraťte rošty a plechy.
S kyselinou citronovou se pracuje jinak
Rošty v troubě můžete nechat, ale vyndejte plechy. Termostat nastavte na 150-200 stupňů a nechte ho zapnutý. Jakmile se trouba zahřeje, vložte do ní plech s vodou, ve které zřeďte sáček kyseliny. Takto nechte působit 40 minut, aby se voda začala vařit a odpařovala se. Termostat poté vypněte a nechte troubu zcela vychladnout.
Otřete stěny trouby, můžete vzít také sklo měkkým hadříkem, špína půjde sama bez problémů dolů a budete mít hotovo. Nakonec stačí jen opláchnout studenou vodou a trouba bude zářit novotou. Pokud se rozhodnete pro chemické přípravky, dbejte na pokyny, které jsou uvedeny na obalu. Někteří prostředky můžete použít jen s ochrannými rukavicemi.