Kávová sedlina se většinou na nic nevyužije. Jednoduše vypijete kávu a sedlina skončí v odpadcích. Možná byste se ale divili, kolik účinných látek taková sedlina obsahuje, a jakým způsobem ji ještě lze využít.
Dokážete si představit své ráno bez vonící kávy? Šálek kvalitní kávy nás pomůže nastartovat a postavit na nohy. Jak se dělá káva, nikomu jistě vysvětlovat nemusíme. A že ta nejkvalitnější je zrnková, také nemusíme dlouze vysvětlovat. Zalijete si vaši oblíbenou kávičku a vyrazíte do práce, ale co děláte s kávovou sedlinou? Hodíte ji do koše? To je velká škoda, protože sedlinu lze využít jako hnojivo pro rostliny ve vašem domě. Příště si sedlinu schovejte, bude se vám hodit.
Sedlina jako hnojivo
Kávovou sedlinu lze použít jako hnojivo pro pokojové rostliny, ale i pro rostliny na zahradě. Sedlina smíchaná se substrátem zajistí kořenům vzduch a umožní tak snadnější průchod vody. Navíc je sedlina bohatá na minerální dusík, který podpoří růst zeleniny a okrasných květin.
Je také mírně kyselá a bude ideální zejména pro rajčata, která tyto podmínky přímo potřebují. Urychlete růst i kvetení vaší zeleniny pomocí přírodních prostředků, pro vaše zdraví to bude jistě přínosnější.
Pro zahradu
Šneci jsou hrozbou zahrady. Každý pěstitel je již dobře zná. Šneci rádi okusují sazenice nebo si také dokáží pochutnat na šťavnaté zelenině. Zabránit výskytu hlemýžďů můžete pomocí alobalu, ale také pomocí kávové sedliny. Nasypte sedlinu všude tam, kde se vyskytují šneci, a kde máte zeleninu. Ale pozor! Nepoužívejte kávu pokud plesniví nebo hnije, tímto způsobem byste mohli rostlinám pořádně ublížit. Vůbec nejideálnější bude čerstvá sedlina – vychlaďte ji a vysypte na zahradu. Nejen, že budou sazenice chráněny, ale také budou hnojeny. Účinným způsobem se také může stát zalévání kolem sazenice pouze jemným proudem.
Pro hnojení, ale i odlákání hlemýžďů doporučujeme používat organickou kávu. Ta bude dobrá pro vaše zdraví, ale i rostliny. Je sice o něco dražší než běžná káva, kterou koupíte v supermarketu, ale věřte, že její chuť je více než dokonalá. A jakmile ji ochutnáte, nikdy už nebudete chtít jinou. Vyzkoušejte 100% přírodní kávu Arabica, je chuťově vynikající. Arabica je lahodná až krémová káva, pokud chcete zažít opravdovou explozi kávové chuti, vyzkoušejte robustu. Obsahuje více kofeinu a je celkově silnější i na své chuti.