Skořice patří mezi jedno z nejvíce aromatických koření, které v kuchyni nalezneme. Má vysoké antiseptické účinky, zrychluje metabolismus a příjemně voní.
Skořice je velmi často využívána v naší kuchyni jako kořenící přípravek, ale také jako přísada do oblíbených nápojů. Její využití je ale mnohem širší, což mnoho lidí překvapuje. Často se používá k výrobě silic, tinktur nebo éterických olejů. Používá se také k výrobě likérů, voňavek nebo mýdel. Je také známá pro své pozitivní účinky na náš zdravotní stav.
Dopad skořice na naše zdraví
Konzumace jídel, ve kterých se vyskytuje skořice, je zdraví prospěšná. Skořice pomáhá našemu krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, ale je schopna zastavit i krvácení z nosu. Jako výborný pomocník se osvědčila také při bolestivých stavech, které doprovázejí menstruaci. Má prokazatelné dezinfekční a antibiotické účinky, proto se používá při nachlazení, kašli nebo chřipce. Při její konzumaci ale musíme být opatrní, jedná se totiž o častý alergen.
Její jemná chuť a vůně je charakteristická, proto ji často využívají cukráři a kuchaři. Až neuvěřitelně dokáže změnit chuť pokrmů, přidat ji můžeme například do rajské omáčky. Při vaření ji můžeme kombinovat například s kardamonem, hřebíčkem nebo zázvorem. Pokud chceme posílit její účinky na naše zdraví, je vhodné ji kombinovat s medem. Neměli bychom ale její konzumaci přehánět, dostatečné množství jsou 3 gramy skořice na den.
Jak využít skořici pro hnojení našich rostlin
Použití skořice je doporučeno v případě, že přesazujeme květinu. Díky ní totiž květina dobře zakoření a rychleji se adaptuje na nové prostředí. Zkušení zahradníci navíc přidávají skořici nejen do hlíny, ale také jí celou květinu posypou. Zajistí si tím totiž její rychlejší růst. Díky své výrazné vůni je také výborným pomocníkem v boji s otravnými škůdci, kteří by mohli naší květině ublížit. Ochrání květinu nejen před mravenci, ale působí odpudivě také na hlodavce.
Skořice nám také zajistí nižší výskyt parazitárních chorob. Na jednu květinu nám postačí jedna čajová lžička mleté skořice. Jednoduše s ní celou květinu posypeme, od květů až po její kořeny. Květiny budou mít pozitivní dopad i naše zdraví. Intenzivní vůně skořice, která se z nich bude linou, totiž působí stimulačně na náš mozek. Pomůže nám také proti únavě a podporuje dlouhověkost.
Zdroj: GardeningKnowHow