Brambory asi patří k nejběžnější příloze – hodí se k masu, rybám, zelenině, a dalším. Přesto možná brambory kazíte nevhodnou technikou přípravy a ani o tom nevíte. Snažte se vyhnout těmto častým chybám, které při přípravě brambor dělá většina z nás.
Není brambor jako brambor
Existuje spousta různých druhů brambor a všechny fungují lépe pro různé druhy přípravy. Červenohnědé brambory se tradičně používají k pečení a vaření v páře. Červené brambory a žluté brambory jsou spíše na pečení nebo restování. Pokud zvolíte správný typ brambor, je to polovina úspěchu. V obchodě se můžete řídit také podle varného typu – A, B nebo C. Vyhnete se tak tomu, aby brambory byly lepkavé, škrobovité a chuťově nevyhovující.
Vyhněte se vysokým teplotám
Spousta lidí vaří brambory ve velmi horké vodě – chtějí je mít rychle hotové, ale zapomínají, že pak snadněji budou zvenku převařené a uvnitř syrové. Raději vařte brambory na mírném plameni, i když to trvá poněkud déle. Vyplatí se to a brambory budou chutnat daleko lépe. Aby byly správně připravené, vařte brambory v hrnci s osolenou vodou.
Chyby v solení a kořenění
Solení vody na brambory je důležité nejen kvůli jejich chuti, ale umožňuje také vařit brambory na nižší teplotu. Díky tomu provaříte bramborový škrob důkladněji, což má za následek krémovější strukturu brambor. To se hodí zejména při přípravě kaší nebo šťouchaných brambor. Vyplatí se do vody na brambory přidat také kmín, který dodává bramborám příjemnou chuť a usnadňuje jejich trávení. Bát se ale nemusíte ani černého pepře, bobkového listu a tymiánu, které k bramborám skvěle ladí.
Hranolky ze syrových brambor
Brambory dejte trochu povařit, než je umístíte na plech do trouby a necháte je hezky dokřupava zapéct. Je samozřejmě jednoduché hodit do trouby syrové hranolky a posypat je trochou koření, ale chuťový výsledek nikdy nebude stejný. Předvařené hranolky také nemusí být v troubě tak dlouho a ve výsledku můžete celý proces ještě zrychlit. Díky tomuto postupu budou hranolky zvenku krásně křupavé a uvnitř vláčné a nadýchané.
Pozor na ztrátu vitamínů
O pozitivním vlivu brambor na lidský organismus není pochyb. Brambory obsahují mnoho užitečných živin – vlákninu, fosfor, hořčík, draslík i vitamin C či vitaminy skupiny B. Jenže vařením se řada z těchto látek ztrácí. Pokud je chcete uchovat, je třeba dodržovat určitá pravidla. Je lepší vařit je ve slupce, vždy je zalévat horkou vodou a pokud je to možné, vařit je v celku.
Dokonalá bramborová kaše
Nejlepšího výsledku dosáhnete, když uvařené brambory nejprve rozmačkáte pomocí šťouchadla. Poté si dejte do hrníčku mléko a přidejte k němu i kousek másla. Hrníček dejte asi na 1 minutu do mikrovlnné trouby. Poté mléko s máslem do šťouchaných brambor jemně zašlehejte pomoci elektrického šlehače.
Zdroj: Redakce