Záhadnou zásuvku pod troubou lidé využívají celý život špatně. Její pravý účel znají jen zkušené kuchařky

Fotografie: Depositphotos

Ne všechny zásuvky v kuchyni jsou stejně praktické. Ovšem i tu, která se nachází pod troubou, můžete s trochou snahy velmi dobře využít. Mívá jeden ze dvou účelů.

Sporák i trouba se v mnoha kuchyních nachází v jednom „balení“. Samotný sporák nepotřebuje dlouhé vysvětlování, nicméně existují prvky celého zařízení, které je potřeba přece jen trochu rozklíčovat. Například takový šuplík, jenž se nachází hned pod troubou. Co to vlastně je, proč to tam výrobci dávají a jak se to dá použít? Ještě než se pustíme do řešení, je třeba si trochu ujasnit, s jakými zásuvkami máme vlastně co do činění.

Kdo pozorně hledá, většinou i najde

Pod troubou jsou totiž hned dva typy zásuvky. Konkrétně tepelná a skladovací. Tepelná či ohřívací je přesně tím, co říká název, tedy prostor, který udržuje jídlo v teple. Podle modelu trouby existují dva odlišné způsoby, jak její možnosti využít. Nejprve najděte ovládací panel. Obvykle má oddělená tlačítka vedle knoflíků samotné trouby. Pokud nic nemůžete najít, zkontrolujte samotnou zásuvku, někdy je ovládání uvnitř.

Pozor, tlačítka bývají viditelná jen tehdy, když je zásuvka otevřená. Najdete-li nějakou z uvedených možností, pak má vaše trouba tepelnou zásuvku. K čemu se tedy dá použít? K hodně věcem, nicméně neuvažujte o ní jako o dalším varném nástroji. Místo ohřívání jídla slouží k jeho udržení v teple, podobně jako kovové poklopy na talíř, tzv. klosche. Teplota této zásuvky má totiž svoje meze a nezničí jakékoli bakterie, jak tomu je při běžném vaření.

Pro některé fáze grilování

Teplotní maximum se liší podle modelu, podrobnosti tedy najdete v manuálu podle konkrétní značky a typu. Některé ze zásuvek dovedou dokonce grilovat. Nedoporučujeme je ovšem používat na samostatné grilování od začátku do konce, hlavně kvůli zmíněným limitům. Můžete je ale použít na dokončování, pokud potřebujete udělat například pořádnou kůrčičku na sýru nebo slanině. Zásuvka se také hodí na uchování chodů v teple, zatímco vaříte další chod.

Fotografie: Pixabay

Výborně se hodí také na kynutí chlebového či jiného těsta, které potřebuje mírné a dlouhodobé teplo. Rozhodně tedy zásuvku využívejte, jedná se o velmi šikovný nástroj. Pokud jste nenašli žádné kontrolky ani ovladače, pak máte pod troubou normální zásuvku. Ta je ideální na plechy, papír na pečení, pánve nebo další ploché věci. Kdykoli tam ale něco ukládáte, ujistěte se, že je to odolné na dlouhé vystavení teplu.

Skladování s trochou tepla

Ideálně tedy do tohoto prostoru ukládat jen nádobí, které je určené přímo pro troubu nebo sporák. Ačkoli úložný prostor negeneruje žádné vlastní teplo a žádné se do něj přímo nedostává, stále je umístěn těsně pod samotnou troubou. Nějaké zbytkové teplo se tak sem nevyhnutelně dostane. Nedávejte sem tedy nic plastového, krabičky na jídlo nebo cokoli, čemu může dlouhodobé vystavení teplu jakkoli uškodit.

Zdroj: BobVila

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]