Nelibý odér čerstvě vypraného oblečení má ve většině případů stejnou příčinu

Fotografie: Freepik

Nikoho neudiví fakt, že je běžné mýt umyvadlo, dřez nebo čistit odpady. Na čištění pračky ale myslí málokdo.

Zaznamenali jste v poslední době, že namísto slibovanou svěží vůní je vaše čerstvě vyprané prádlo cítit spíše zatuchlinou, starým potem, nebo dokonce plísní? Pak je něco špatně. Zřejmě není vaše automatická pračka úplně v nejlepší kondici, a potřebuje vaši pomoc. Tento problém je běžnější než si myslíte. Na pravidelné čištění pračky dbá skutečně málokdo i přesto, že výrobci praček doporučují čistit přístroj obvykle jedenkrát za měsíc. Spíš narazíte na člověka, který pračku nečistil nikdy a to, že zatím nemá problém je důsledkem příznivé hvězdné konstelace.

Jak pračku navrátit do provozuschopného stavu

Pokud vás k nápadu pračku vyčistit přivedl skutečně až vzniklý problém, budete potřebovat poměrně agresivní zbraně. Rozmyslete si předem, jestli chcete postupovat výhradně přírodní cestou, nebo vsadíte tentokrát na chemii. Nikdy ale nepoužívejte obojí. V případě, že se rozhodnete pro chemii, postupujte vždy důsledně podle pokynů výrobce a dodržujte doporučená dávkování. Prostředků na trhu je poměrně velké množství a u každého z nich je připojen návod.

Fotografie: Freepik

Přírodními prostředky vhodnými na čištění zanesené pračky jsou vinný ocet a soda bikarbona. Nejen, že dokáží pračku zbavit plísní a zápachů, umí ji i odpomoci od vodního kamene. Postupujte tímto způsobem. Do přihrádky na prací prášek nasypte půl hrnku sody a do přihrádky na máchání nalijte ocet. Dva hrnky octa nalijte ještě přímo do bubnu pračky. Potom pusťte program na čištění pračky. Pokud ho váš přístroj nemá, zvolte nejvyšší teplotu a nejdelší čas. Počkejte, až se buben naplní roztokem vody s octem a pračku na pár hodin pozastavte. Pak ji nechte program dokončit.

Opatření proti opakování problému

Po uvedené očistné kůře by pračka neměla vydávat žádný zápach. Neměla by být cítit ani použitými čistícími prostředky. Pokud to tak není a pach registrujete, zapněte ještě jednou program na máchání bez použití jakéhokoli prostředku. Po dokončení pracího programu je nutno provést ještě pár nezbytných prvků údržby. Zkontrolujte těsnění, zda na něm nejsou patrné stopy plísně a otřete ho octovou vodou, nebo roztokem sava. Nezbytností je také vyčištění filtru, kde končí veškeré žmolky z prádla, vlasy, knoflíky a podobné náhodně odstředěné předměty.

Fotografie: Freepik

Pokud lze vyndat šuplík s dávkovači pracích prostředků, udělejte to a důkladně ho očistěte od jejich zbytků. Aby se stejný problém znovu neopakoval, otřete po každém praní gumové těsnění u dvířek tak, aby se tam nehromadila voda a nečistoty. Pamatujte na větrání. Jednak celé místnosti, pokud je to možné. A hlavně samotné pračky. Mějte na paměti, že v suché pračce se plísním dařit nebude a proto ji po každém praní nechte řádně vyschnout s otevřenými dvířky. Dejte ale pozor na domácí mazlíčky, kteří si právě do bubnu pračky občas rádi zalezou.

Zdroj: Goodhousekeeping

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]