Pokud se ze svých řezaných květů chcete těšit delší dobu, zkuste některou z těchto metod. Ty totiž zpomalují vadnutí a udržují květy čerstvé a svěží.
Řezané květiny jsou prvkem, který umí nejen potěšit, ale také dotvořit celkový dojem místnosti nebo koutku, ve kterém se nacházejí. Mnohdy však tyto květy příliš dlouho nevydrží a rychle zvadnou. Existuje ale několik účinných a osvědčených tipů, díky nimž vám toto potěšení déle vydrží, a vy se tak ze svých květů budete moci těšit podstatně delší dobu.
Správná váza
Ačkoliv se to možná příliš nezdá, výběr správné vázy ovlivní trvanlivost řezaných květin opravdu hodně. Důležité je proto vybrat tu, do které se všechny stonky krásně a bez problému vlezou. Nesmí být tedy příliš široká, ale zase ani úzká, aby se v ní stonky moc netlačily. Dlouhá by zas měla být natolik, aby stonky dosahovaly až na její dno tak, aby se zároveň květy netopily, ani netrčely příliš vysoko.
Pravidelná výměna vody
Velmi důležitým faktorem, který ovlivní, jak dlouho řezaná květina „přežije“, je právě voda. Tu je potřeba pravidelně měnit za čerstvou. Nejlépe každý den. Zabráníte tak šíření mikroorganismů a bakterií ve váze. Díky tomu bude mít rostlinka přístup pouze k čerstvé vodě a vydrží svěží déle než v neměněné.
Zastřihnutí stonků
Základním pravidlem, které je potřeba při řezaných květech dodržovat, je pravidelné zastřihávání stonků. Stačí každý den zhruba 1–2 cm, díky čemuž nebude docházet k jejich zahnívání. Také je potřeba stonky řezat na šikmo, tak jsou totiž schopny absorbovat větší podíl vody. Nezapomínejte ani na odstranění lístků, které by mohly být ponořeny ve vodě. Opět se tak vyvarujete jejich uhnití a rostlinka vám pak vydrží mnohem déle.
Namočit do alkoholu
Alkohol nemusí nutně sloužit pouze lidským účelům, může napomoci i tam, kde by to člověk možná vůbec neřekl. Tato tekutina totiž velmi dobře reaguje na trvanlivost řezaných květin. Zkuste proto konce jejich stonků namočit na pár minut do silného alkoholu, nebo je na několik hodin nechte ve slabším alkoholovém roztoku. Uvidíte, že díky tomuto triku vydrží květiny mnohem déle čerstvé.
Přesné umístění
I řezané květiny jsou, podobně jako ty pokojové nebo zahradní, každá jiná a každá má své speciální nároky na péči, a dokonce i umístění. Některé mají rády slunnější místa, většině ale vyhovuje spíše polostín, nebo dokonce i přímo stinné místo. Zkuste tedy zjistit, kterou květinovou krásku máte doma vy, a dopřejte jí podle toho to správné umístění.
Ocet a cukr
Jednou z metod, která vede k delší čerstvosti řezaných květů, je přidání octu a cukru do vázy, v níž květy jsou. Stačí pouze jedna čajová lžička obou surovin a vaše květy vydrží svěží a krásné až o několik dnů déle. Ocet totiž zabíjí bakterie a houby, které se do květů mohou dostat, a cukr zase dodává potřebnou energii a živiny.
Přihoďte mince
Dalším účinným způsobem, jak zpomalit vadnutí řezaných rostlin, je přidání drobných mincí do vázy s těmito květinami. Ty klasicky zalijte vodou a přidejte navíc ještě lžičku cukru. Voda se tímto způsobem správně okyselí a nebudou se v ní vytvářet bakterie, které napomáhají vadnutí květin. Navíc z vody načerpají také živiny, a jejich čerstvost tak bude o několik dní delší.
Bělidlo, cukr a citronová šťáva
Na podobném principu jako ocet funguje také směs bělidla a citronové šťávy. Tyto složky totiž vodu, ve které jsou řezané květy umístěny, zbavují bakterií, virů a hub. Z cukru poté rostliny opět čerpají živiny, a vydrží tak krásně čerstvé mnohem delší dobu. Důležité je však správné dávkování, které se nesmí přestřelit. Je to přesně 1 čajová lžička bělidla, 1 čajová lžička citronové šťávy a 2 čajové lžičky cukru na 600 ml vody.
Přidejte aspirin
Posledním vychytaným tipem pro delší udržení čerstvosti řezaných květin je přidání nadrceného prášku aspirinu do vázy s květy. Voda tak totiž bude obohacena o nejrůznější minerály a další prospěšné látky, které zpomalují vadnutí a květům dodávají potřebnou dávku živin. Postup opakujte při každé výměně vody.
Zdroj: Goodhousekeeping