Čerstvost baleného masa lze rozpoznat už v obchodě: Napoví množství vody i test palcem

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Je lepší maso kupovat přímo od masného pultu, nebo balené? Chybu neuděláte ani v jenom případě, při výběru ale zhodnoťte určitá kritéria.

Asi každého by nepříjemně překvapilo zapáchající maso, které si den předtím balené koupil v obchodě. Přestože koupě zabaleného masa do určité míry představuje „riziko“, jak říká doktorka Natalie Butler, nejde až tak o koupi zajíce v pytli. Stačí jen vědět, jak správně vybrat.

Balené maso – ano, nebo ne

Čerstvost potravin hodnotíme sice z velké části pohledem, ale nepřekonatelným pomocníkem je nos. Vůně nám prozradí, pokud už je potravina tak trochu „unavená“, nebo dokonce začíná pomalu hnít. Na rozdíl třeba od takového výběru jablek, o kterém jsme už psali na BydlímeÚtulně, jsme ale v případě balených potravin o tento smysl ochuzeni a spoléhat se tak musíme i na „fígle“. Ty naznačí, jak na tom jídlo, jako je třeba balené maso, ve skutečnosti je.

Podle KuchyněLidlu představuje balené maso dokonce větší jistotu než pultové. Odkazují především na to, že s masem se po zabalení už nijak nemanipuluje a jde přímo do regálů. Jako plus vypichují rovněž informace, které se nacházejí na obalu – kromě data spotřeby se lze na etiketě dočíst i datum bourání nebo to, odkud bylo maso přivezeno. Delší by také měla být jeho trvanlivost. Jak ale vybrat to nejlepší?

Šikovně vybrané dřevo zajistí efektivní uzení masa i příjemnější chuť. Vhodnými druhy jsou i jasan a olše

Balené, ale zato čerstvé

Odhadnout čerstvost masa zabaleného v plastové vaničce není exaktní věda. I přesto byste neměli podle webu Gotowanie šlápnout vedle, když si zkontrolujete:

Maso ve vaničce
Fotografie: Freepik
  • Barvu masa – každé maso má samozřejmě jinou barvou, nicméně převažovat by měla narůžovělá či červená.
  • Datum spotřeby – čím delší, tím čerstvější maso je.
  • Množství vody v balení – pokud maso doslova plave v krvi nebo jiné tekutině, může být narušená jeho čerstvost.
  • Test palcem – kvalitní a čerstvé maso je pružné. Pokud tedy do masa zlehka zatlačíte palcem, mělo by se vrátit do původního stavu. Pokud je maso příliš měkké nebo v něm důlek zůstane, bude lepší ho ponechat v obchodě.

V lepší kondici mimo jiné maso udržuje podložka, nacházející se v balení pod ním. Do ní se vsakuje přebytečná tekutina, takže maso neleží tak úplně v mokru a vydrží déle čerstvé.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]