Loupání brambor uvařených ve slupce dokáže být opravdové peklo. Nejhorší je to obvykle tehdy, když připravujeme bramborový salát na Vánoce. Existuje ale brilantní trik, jak si tuto práci usnadnit.
Škrábání brambor odjakživa patřilo mezi ty nejobávanější kuchyňské práce. Co se týče loupání těch, které se vaří ve slupce, jak se to obvykle dělá při přípravě bramborového salátu, je to ještě horší. Pokud jste dokonce rezignovali na přípravu vánočního salátu, jen abyste nemuseli loupat uvařené brambory, máme pro vás bezvadný trik. S jeho pomocí zvládnete oloupat bramboru asi za dvě vteřiny. Není tak problém jich uvařit hned celý prádelní hrnec.
Nakrojit, uvařit, oloupat
S postupem, jak obelstít nenáviděné loupání brambor, přišel uživatel sociální sítě YouTube, který si říká DaveHax. Natočil video, na němž vysvětluje geniálně jednoduchý trik na loupání brambor.
Je nejen mnohem snazší, ale oproti klasickému způsobu také zábavnější. Princip je přitom úplně jednoduchý. Často se používá v případě loupání vajíček nebo třeba rajčat na rajčatové sugo. Bezvadně ale funguje i v případě brambor.
Postupujte v následujících krocích:
- Základ je mít perfektně naostřený nůž. Bez něho se vám bude postup provádět jen velmi obtížně.
- Každou syrovou bramboru vezměte a nožem ji nakrojte tak, že vytvoříte po obvodu kulatý zářez asi v polovině úzké části brambory.
- Takto připravené hlízy vložte do hrnce.
- V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a zalijte s ní brambory v hrnci.
- Postavte hrnec na kamna a vařte brambory doměkka.
- Z uvařených brambor slijte vodu do jiného hrnce a nahraďte ji ledovou vodou z kohoutku.
- Nechte brambory chvíli stát ve studené vodě. Pak berte jednu po druhé a prsty je jednoduše vymáčkněte z každé poloviny slupky.
- Pokud potřebujete brambory ještě trochu dovařit či přihřát, vraťte je do vody, kterou jste z nich před chvílí slili. Pak je vařte tak dlouho, jak je potřeba.
Jak na dokonale nakrájené brambory do salátu
Nyní máte brambory uvařené a dokonale oloupané. Možná by se vám ale mohla hodit ještě vychytávka, jak je úhledně nakrájet do salátu. Jistě, existují speciální protlačovací mřížky. Ne všichni je však máme doma. Pokud máte alespoň kráječ na vajíčka, máte vyhráno. S jeho pomocí bez obtíží nakrájíte brambor na úhledné kostičky a nezabere vám to žádný čas ani námahu. Jen je třeba dbát na to, aby byly hlízy dobře uvařené. Jinak by postup nefungoval.
Zdroj: YouTube / DaveHax, Goodhousekeeping