Štrůdl je vítězem v kombinaci sladké a kořeněné chuti. Připravte si k šálku kávy tento výborný moučník.
Suroviny:
- 750g jablek, nakrájené na plátky
- 1½ lžičky mleté skořice
- ½ citrónu, pouze kůru
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 100g hnědého cukru
- 75g rozinek
- 20g másla
- 40g strouhanky
- Listové těsto
- Vejce
Postup:
Předehřejte si troubu na 170°C. Připravte si plech s pečícím papírem. Smíchejte nakrájená jablka se skořicí, citrónem, cukrem a rozinkami. V malé pánvi si rozehřejte máslo a opražte strouhanku, dokud nebude mít zlatohnědou podobu. Poté vsypte do jablečné směsi a promíchejte.
Rozdělte si listové těsto na dvě části a rozválejte, po jednom, na asi 3 mm plát (pokud nekoupíte již rozválené těsto). Poté dejte polovinu směsi s jablky na rozválené těsto a zabalte.
Zabalenou nohu štrůdlu přendejte na připravený plech. Následně potřete rozšlehaným vajíčkem.
Celý postup opakujte s druhou částí listového těsta.
Pečte po dobu cca 20 – 30 minut (záleží na výkonnosti trouby), dokud nebude štrůdl dozlatova.
Vychladlý štrůdl můžete ještě posypat moučkovým cukrem. Přejeme vám dobrou chuť!