Většina z nás miluje jahody a jejich letní úroda potěší snad každého. Problémem u jahod však je, že za normálních podmínek nevydrží příliš dlouho. Zjistěte, jak je tedy udržet čerstvé a šťavnaté.
Jahody jsou bezpochyby jedním z nejoblíbenějších a nejchutnějších druhů ovoce. Jsou skvělé samotné a dají se využít i na různé dezerty nebo přípravu marmelády. Problém nastává ve chvíli, kdy máte jahody uskladněny, ale zapomenete na ně, takže mezitím zplesniví a můžete je vyhodit, což je velká škoda. Naštěstí však existuje způsob, jak trvanlivost jahod prodloužit, a nezabere vám to víc než pár minut.
Jednoduchý trik pro prodloužení trvanlivosti jahod
Tento trik je naprosto jednoduchý, rychlý a především účinný. Jahody v těchto horkých letních dnech ocení snad každý milovník ovoce, ale je třeba se naučit, jak je správně skladovat, a využít tento trik naplno. K jeho realizaci budete potřebovat pouze mísu, ocet a vodu. Před tím, než začnete, vložte jahody do mísy a pořádně je propláchněte čistou vodou a pokuste se odstranit zbytky případné hlíny a nečistot.
Propláchnuté a čisté jahody nechte v míse a přidejte k nim ocet a čistou vodu v poměru 1 : 5, dbejte však na to, aby byly jahody ponořené celé. Mísu zakryjte a nechte ji asi půl hodiny odstát. Roztok octa a vody zničí veškeré bakterie, které mohou způsobit plísně a nakonec i rychlou zkázu jahod. Tento roztok je mnohem účinnější pro celkovou očistu jahod než pouze opláchnutí vodou. Plody poté vyjměte z roztoku, pečlivě je osušte a vložte nejlépe do utěrky a uskladněte do lednice.
Zdravotní účinky jahod
Nejenže jsou jahody chutné, ale mají také pozitivní účinky na lidské zdraví. Jejich konzumace dodává tělu velké množství vitamínu C, což se může hodit například i při nachlazení místo cucání kyselého citronu. Obsahují také fosfor, draslík, vitamín B a různé kyseliny, které naše tělo určitě ocení. Jahody jsou také skvělou variantou při redukci váhy nebo při dietě, protože neobsahují žádné přírodní cukry.
Dobré zdravotní účinky mají i proti žlučovým a močovým kamenům či zácpě a napomáhají při výskytu problémů se zažíváním, protože regulují kyselost žaludku. Výrazně posilují mozek a jeho buňky, srdce, nervy, zlepšují imunitu a posilují kosti. Mají také i blahodárnou sílu při diabetu, bojují proti nízkému tlaku a doporučují se i v těhotenství, protože snižují riziko výskytu vad u novorozence. Jahody jsou zkrátka skvělé na chuť, ale také napomohou při zdravotních problémech.
Zdroj: Lavidalucida