Dejte sbohem věčně tupým nožům. Zjistěte, jak si je snadno naostříte doma i venku, a to dokonce bez nutnosti kupovat ocílku.
Dobrý kuchař ví, že ostré nože jsou nutným podkladem pro přípravu kteréhokoliv jídla. Ať už potřebujete nakrájet zeleninu, naporcovat maso, nasekat bylinky či utřít česnek, vždy je stav vašeho pracovního nástroje základem vašeho úspěchu, popřípadě neúspěchu. Abyste udrželi své nože v perfektní kondici, měli byste je pravidelně brousit (někdy je nutné nůž přebrousit již po jednom použití). Jestliže nemáte po ruce ocílku, nezoufejte, vždy existuje způsob, jak nůž jednoduše zostřit.
Jak snadno nabrousíte nože v přírodě?
Chystáte se s rodinou na dovolenou? Možná vyrazíte do hotelu k moři a možná se rozhodnete pro táboření v některém z tuzemských kempů. Pokud je pro vás aktuální druhá zmíněná možnost, pravděpodobně si budete sami vařit. V takovém případě je důležité mít u sebe ostré nože. Jestliže si zapomenete doma brousek, můžete využít některý z předmětů, který máte po ruce. Kupříkladu nůž snadno nabrousíte s vhodným kamenem.
Pro dokonalé naostření kamenem pouze přejeďte několikrát po ostří nože (vždy pouze jedním směrem). Nechcete-li riskovat, že svůj nůž poničíte, což se může snadno stát, například když na kámen příliš zatlačíte, můžete k ostření použít okénko vašeho automobilu. To částečně stáhněte dolů a nožem několikrát (a z obou stran) přejeďte po jeho horním – matném okraji. Dbejte při tom na to, abyste po kraji přejížděli celou délkou čepele, od rukojeti až ke špičce nože.
Alternativní způsoby broušení doma
Nemáte-li ani doma po ruce ocílku, můžete si k ostrému nástroji dopomoci druhým nožem. Ten vám ji snadno nahradí. Chytněte nůž do jedné ruky a snažte se ho držet pevně. Následně vezměte broušený nůž a přejíždějte jím po hřbetu ostří toho druhého, a sice pod úhlem 30°. Během několika málo chvil budete mít hotovo. Jiným, netradičním způsobem, je ostření nože s pomocí pilníku na nehty. Ten je podle některých zdrojů rovněž skvělou alternativou k ocílce.
Pro naostření nože pilník jednoduše položte na rovnou podložku a ostřeným nožem po něm přejíždějte. A to tak dlouho, dokud nebude dostatečně ostrý – dejte si nicméně pozor, ať na pilník příliš netlačíte, poškodili byste čepel. Posledním způsobem je ostření s využitím keramického šálku na kávu či dezertního talířku. Chcete-li nůž naostřit, jednoduše otočte nádobí dnem vzhůru a nožem přejíždějte po zdrsněném povrchu spodní strany.
Tento postup ostření podle odborníků trvá nejdéle, ale na druhou stranu je velmi spolehlivý. Jestliže si chcete udržet nože co nejdéle ostré a vyvarovat se častého broušení, začněte jim věnovat odpovídající péči. Kupříkladu si opatřete dřevěné/plastové prkénko (sklo čepel nože tupí), skladujte je odděleně (v šuplíku do sebe nože naráží a tupí se) a myjte je v ruce.
Zdroj: HouseOfKnives