Brambory jsou základní potravinou, přesto však dobrá čtvrtina skončí jako odpad. Paradoxně jde však o tu nejvýživnější, protože uprostřed hlízy je živin výrazně menší množství.
Bramborové slupky se dají na zahradě krásně využít jako vnější obal pro jiné rostliny. Obsahují hodně draslíku a fosforu, stejně tak fluor a hořčík. Tento komplex má velmi blahodárný vliv na růst prakticky čehokoli. Jejich příprava jako hnojiva přitom není složitá, s minimální námahou tak získáte výbornou a zcela přírodní pomůcku. Aby však slupky vydržely až do jara, je třeba buďto jejich usušení, nebo naopak zmrazení.
Sušení a mrazení slupek od brambor
Nejlepší je normální trouba při teplotách pod 100 stupňů Celsia, slupky tak zbavíte patogenních mikrobů. Nechte je uvnitř 3 – 4 hodiny, pak je zpracujte v mlýnku na maso či mixeru. Zopakujte sušení a surovinu uložte do plátěné tašky. Je-li venku teplo, nechte je na novinách nebo látce na teplém a dobře větraném místě. Podle tloušťky slupek budou schnout 7 – 10 dní.
Zapomeňte na mrazák, nemá dostatečnou kapacitu. Pokud je venku pod nulou, rozsypte slupky na balkon do tenké vrstvy. Nově očištěné přidejte k původním a nechte proces pokračovat. Jakmile teploměr stoupne na 0 stupňů, všechny seberte, aby neshnily. Nedoporučujeme je také rozmrazovat a pak znovu mrazit.
Jak připravit a použít hnojivo
Slupky zalijte vodou a povařte přibližně 10 minut, vypněte a nechte odstát. Odvaz sceďte a nechte si ho přímo na zalévání. Mějte na paměti, že jde opravdu o hnojivo, ne běžnou bodu – doporučuje se použít ho nejvýše 2krát za měsíc. Tekutinu lze po 2 týdny skladovat v lednici. Pokud lhůtu překročíte, připravte si novou.
Je také možné slupky do vody jen namočit. Přelijte je vlažnou vodou a nechte v hrnci asi 1,5 dne, pak opět přeceďte a nechte na zalévání. Můžete ho použít na bylinky, zeleninu i venkovní květiny. Z těch pokojových prospívá hlavně orchidejím a kaktusům. S dávkováním buďte ale opatrní, kolikrát stačí dvě polévkové lžíce. Bezpečnou metodou je rostlinu v květináči zalít a vylít cokoli, co se dostane do spodního tácku.
Nálev a zelenina
Zeleninu jako cibuli, česnek či ředkvičky zalijte nálevem jednou za 2 týdny a to od konce května. Nejlepší je vylít odvar mezi řádky zeleniny. Je-li příliš hustý, sundejte z konve trysku.
Venkovní keře a stromy, pravidelnost
Jde prakticky o univerzální hnojivo, výborné je ovšem třeba na jahody, rybíz, angrešt či maliny. Nic nelze zkazit ani použitím na okurky, zelí nebo ovocné stromy. Kromě zalévání se nasekané slupky dají přidat také do zeminy, nebo položit přímo k rostlině. Trochu ji zarazte do půdy, aby nebyla úplně na volno. Nicméně to nepřehánějte, větší množství najednou může přilákat hlodavce, kteří nepohrdnou ani slupkou, ani zbytkem porostu.
Jako u čehokoli v přírodě nejde ani tolik o množství, jako o pravidelnou. Pokud už se do tohoto hnojení pustíte, připravte si větší množství a najeďte na delší proces. Efekt by měl být znát už asi po třech použitích, například pokojové rostliny mohou silně vykvést a opět se rozrůstat. Nakonec se dá použít i voda z normálního vaření brambor, ta je ideální jako zálivka právě k pokojovým rostlinám. Sami určitě najdete ideální systém.
Zdroj: Novochag