Struhadlo je nedílnou součástí kuchyně. Jeho použití je asi všem dobře známé, avšak aby dobře fungovalo, je třeba ho mít stále nabroušené. Poradíme, jak na to.
Veškeré vybavení a příslušenství se časem opotřebuje, a v důsledku toho už není tak účinné jako na začátku. Abyste ho nemuseli kupovat nové, stojí za to se o ně postarat předem. Díky tomu bude sloužit po hodně dlouhou dobu. Jedním z kuchyňských doplňků, bez nichž si většina lidí nedokáže práci v kuchyni představit, je struhadlo. Zdánlivě jednoduchá vychytávka, ale mimořádně účinná a všestranná. Usnadňuje přípravu pokrmů, a je proto důležité o něj dbát.
Jak dobře nabrousit struhadlo
Vysoká frekvence používání kuchyňského struhadla přispívá k jeho každodennímu nadměrnému opotřebování. Výsledkem jsou jeho tupé a nepoužitelné čepele. V takovém případě si i strouhání mrkve vyžádá námahu a občas i velké nervy. Mnoho lidí se dost často v takové situaci zbavuje zdánlivě nepoužitelného struhadla a zbytečně zakoupí nové. To je však začarovaný kruh, protože vše, co potřebujete, je pouze správná péče o kuchyňské náčiní.
K obnovení struhadla do jeho původního stavu by měl být aplikován jednoduchý trik – a budete k němu potřebovat pouze alobal, např. z obalu na čokoládu. Odstřihněte kus alobalu, pořádně ho zmačkejte a vytvořte z něj kuličku, ideálně o velikosti vlašského ořechu, ale může být i větší. Poté jen kuličkou pořádně otírejte strany struhadla a dejte si záležet hlavně na straně, kterou nejvíce používáte. Nejlépe také kuličkou otírejte na druhou stranu, než strouháte potraviny.
Čištění struhadla
Mytí struhadla není vůbec jednoduché. Odstranění zbytků jídla z prostoru mezi perforovaným povrchem může být obtížné. Nestačí přístroj pouze otřít houbou a saponátem. Každá houba nebo hadřík se na ostrém povrchu poškodí a kromě zbytků jídla budete mít mezi otvory k odstranění i kousky houby. Jestliže budete chtít použít drátěnku, struhadlo pouze poškrábete nebo úplně zničíte, nemluvě o riziku poranění prstů. Proto tu máme tento tip.
K tomu, abyste se zbavily špíny na struhadle, dobře pomůže citron. Citronová šťáva obsahuje kyseliny, které účinně odstraní mastnotu a další nečistoty. Postup je jednoduchý. Začnete tak, že citron rozkrojíte napůl a potřete jím celou plochu struhadla. Necháte 10 minut působit, aby šťáva pronikla do tuku, a poté struhadlo opláchnete pod tekoucí teplou vodou, případně se zbavíte zbytků jídla. Následně struhadlo důkladně vysušte, aby nezrezivělo. A máte hotovo.
Zdroj: Xitrosti