Nalévání oleje z tovární láhve může být skutečnou noční můrou. Často totiž místo trošky skončí na pánvi větší množství oleje, než chcete.
Olej je šikovný produkt, který se používá v domácnosti především na vaření. Obsahuje uhlovodíkové řetězce, díky nimž se nerozpouští ve vodě. Má také mnohem menší hustotu než voda. Existuje ho velká spousta druhů, u nás je však nejpoužívanější klasický rostlinný olej. Můžete ho použít při vaření, na smažení nebo fritování. Jelikož se olej prodává v plastové láhvi se speciální zátkou, má také ideální funkci při používání.
Chytré využití zátky
Chcete-li otevřít tovární láhev s olejem, musíte odtrhnout speciální zátku umístěnou ve víčku. Obvykle ji ale většina lidí vezme a okamžitě hodí do koše. Ukázalo se, že jde o omyl, protože zátka má tajnou funkci, kterou ocení každý kuchař. Jakmile budete při dalším otevírání oleje vytahovat zátku, vraťte ji poté do uzávěru, ale dnem vzhůru. Díky tomu ho můžete přeměnit na pohodlný dávkovač oleje.
Díky tomu vytvoříte takovou nálevku, kterou při použití jistě oceníte. Olej tak nijak nerozlijete ani nepoužijete příliš velké množství, což se vám při normálním uzavíraní může bohužel stát. Tímto chytrým trikem tak eliminujete možná rizika, jako je ušpinění varné desky nebo rozlití oleje po kuchyni. A rozhodně se vám nebude moci stát, že to s olejem přeženete, a vaše jídlo tak nebude v oleji plavat.
Vlastnosti oleje
Rostlinné oleje mají specifický kouřový bod. Čím je bod vyšší, tím je výrobek vhodnější pro smažení nebo tepelnou úpravu. Z hlediska obsahu mastných kyselin v různém poměru se oleje vyznačují odlišnou rychlostí vysychání při styku se vzduchem a také způsobem reakce na nízkou teplotu. Mezi oleji vhodnými na smažení nejlépe fungují řepkový, slunečnicový, kokosový a palmový olej. Většina ostatních olejů se používá pouze za studena – do salátů, dezertů či na dochucení polévek.
V pokrmech mají rostlinné oleje schopnost je nasytit chutí. Obsahují nejen vitamíny rozpustné v tucích, ale také usnadňují vstřebávání vitamínů z jiných zdrojů – proto se doporučuje konzumovat studené panenské oleje v salátech, aby se z těchto salátů vstřebalo co nejvíce nutričních hodnot. Většina kuchyňských olejů vystavených vysokým teplotám nebo světlu žlukne a ztrácí své vlastnosti. Proto se doporučuje skladovat je při pokojové teplotě v láhvích z tmavého skla.
Zdroj: Pikio