Spolehlivá prevence proti prskajícímu oleji při smažení: Pánev i jídlo nesmí být mokré, pomáhá i ocet

Fotografie: Depositphotos

Příprava pokrmů může být náročnou a občas i nebezpečnou záležitostí. Při troše nepozornosti je úraz na světě. Takto jednoduše zabráníte popálení od praskajícího oleje.

I při zdravém stravování se zcela nevyhnete smaženým pokrmům. Pokud si smažené jídlo dopřáváte jen příležitostně, není na něm vůbec nic špatného. Se správným postupem přípravy si můžete snadno a rychle dopřát plnohodnotný oběd nebo večeři. Abyste se vyhnuli problému s prskajícím olejem, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Není nic nepříjemnějšího než pár kapek rozpáleného oleje na kůži nebo oblečení.

Prskajícímu oleji se raději vyhněte

Každý, kdo už na pánvi něco smažil, ví, jak snadno a rychle se olej rozprská do všech stran. Nejenže olej zamastí vše okolo pánve a vy pak musíte veškeré stopy oleje pracně uklízet, ale když se vám kapky dostanou na oblečení nebo na kůži, můžete se zranit. Olej má vyšší teplotu varu než voda, takové popálení tedy bývá mnohem bolestivější. S tímto jednoduchým trikem naštěstí můžete prskajícímu oleji předejít.

Jak zabránit oleji prskat

Abyste předešli zběsile prskajícímu oleji na pánvi, měli byste věnovat pozornost přípravě pánve. Její povrch by měl být před smažením co nejsušší a nejčistší. I suroviny vkládané do oleje by měly být co nejvíce zbaveny vody. Před samotným smažením se navíc vyplatí povrch pánve potřít octem nebo posypat solí. Tyto dvě suroviny dokážou zabránit prskání rozehřátého oleje při kontaktu s další složkou.

smažené hranolky
Fotografie: Freepik

Jak jednoduše usmažit hranolky

Největší problém s prskajícím olejem může být při smažení brambor na hranolky. I tomuto však můžete snadno předejít. Účinným způsobem, jak usmažit hranolky, je nasypat syrové brambory nakrájené na požadované hranolky do studeného oleje a zapnout sporák. Olej se bude zahřívat a u toho bude smažit hranolky, aniž by měl tendenci prskat všude okolo. V žádném případě pánev nepřikrývejte pokličkou, protože byste přišli o specifickou chuť hranolek.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]