Čistit struhadlo na sýr je boj. Těchto 5 šikovných triků vám ale snadno pomůže odmastit a zbavit se krusty vašeho struhadla, a to tak bude zase krásně čisté.
Použití struhadla na sýr je docela jednoduché, pokud víte, jak na to. V opačném případě může někdy i docela dost potrápit. Je to proto, že drážky, které jsou skvělé pro strouhání sýra, ovoce nebo zeleniny, jsou také skvělé pro zachycení kousků jídla na špatně viditelných a těžko dostupných místech. Pak, i když se vám podaří odstranit všechny přebytečné kousky, může být obtížné vyčistit výsledné mastné šmouhy a špínu. Díky těmto trikům to ale zvládnete snadno.
Zkuste čištění chlebem
Pokud jste, řekněme, nechali použité struhadlo přes noc na lince a zbytky jídla na povrchu ztuhly, opláchnutí vodou nemusí být vaší nejlepší volbou, zvláště pokud je dotyčným jídlem sýr. Vezměte tedy tvrdý kousek chleba a přejeďte jím po struhadle zdola nahoru. Jít opačným směrem, než strouháte potraviny, pomůže sesbírat přetrvávající zbytky. Nezkoušejte to ovšem s měkkým kouskem chleba, protože ten se ke struhadlu přilepí. Tvrdší kousek naopak vytváří tření o drobky, které je napomáhá odstranit.
Jen se ujistěte, že je to celý krajíc tuhého chleba, aby mezi vaší rukou a ostrými čepelemi struhadla byl dostatečný „nárazník“. Pokud ovšem zrovna nemáte po ruce tvrdý kousek chleba, doporučuje se namočit struhadlo do misky s teplou mýdlovou vodou asi na 10 až 15 minut. Nenechávejte ho ale nasáknout delší dobu, mohlo by zrezivět. Poté pomocí kartáče odstraňte přilepené nečistoty. U všech zbytků přilepených na vnitřní straně struhadla je pravděpodobně nejlepší použít kartáč na čištění.
Co nejdříve struhadlo opláchněte
Stejně jako u mnoha kuchyňských nástrojů je nejlepší struhadlo vyčistit ihned po každém použití, aby zbytky jídla neměly šanci na povrchu ztvrdnout. Díky tomu bude proces čištění mnohem snazší a méně časově náročný. A můžete tak učinit pomocí mýdla, teplé vody a kartáče (nikoli houby, protože struhadlo by mohlo houbu roztrhat). Samozřejmě, realita je taková, že pravděpodobně nastane situace, kdy necháte své špinavé struhadlo na lince celé hodiny a snadné čištění již nebude možné. Nebo jste si možná mysleli, že už jste ho pečlivě vyčistili, ale později si všimnete otravných zbytků.
Chcete-li vyřešit nepříjemné mastné pruhy, obraťte se na prostředek na nádobí. Nakapejte mýdlo na struhadlo a poté ho pomocí kartáče naneste po povrchu. Dále může pomoci také bílý ocet a utěrka. Nakapejte na hadřík malé množství octa a poté jím otřete mastná místa a šmouhy. Jen se ujistěte, že jste hadřík otírali v opačném směru, než byste strouhali sýr, aby se hadřík neroztrhl. Následně struhadlo jednoduše opláchněte vodou, abyste odstranili veškeré octové nebo mýdlové vůně.
Zdroj: Cookinglight